Subscribe:

Thursday, 25 October 2012

MMU VISIT




Hari ini saya dan dua orang team Arecca Architect Company follow cik arkitek adrianta ke Multimedia University Cyberjaya untuk buat presentation mengenai beberapa projek. Jadi ini dikira sebagai menambah ilmu pengetahuan kepada kami bagaimana hendak berdepan dengan klien dalam situasi sebenar. Bagaimana mahu yakinkan pihak klien bahawa projek yang diusulkan oleh pihak arkitek boleh dipercayai. Dan sudah tentu pengalaman sebegini tidak akan saya lupakan. 

Ikutkan hari ini, Arecca Architect Company bukanlah hari bekerja pun. Cuti sempena Hari Raya Aidiladha. Tapi. Demi ingin turut serta dalam  menjayakan misi presentation yang disempurnakan oleh Cik Arkitek kitorang iaitu cik Adrianta, saya dan dua lagi rakan sekerja sanggup ketepikan soal cuti. Sebelum ke Multimedia University Cyberjaya, kitorang berempat singgah makan tengahari kat restoran saba di sekitar Cyberjaya. Team daripada Arecca Architect cuma kami berempat. Ketika kami sampai di restoran saba tersebut, beberapa orang besar selaku developer, QS person juga turut serta untuk makan tengahari bersama. Mereka antara orang-orang penting yang bekerjasama dalam menjayakan presentation petang tadi.  

Saya berasa sangat berbesar hati dapat turut serta pada hari ini. Berjumpa dan dapat duduk bersama-sama orang kuat Multimedia University didalam bilik mesyuarat tadi sangat-sangat tidak dapat dilupakan. Ia satu penghargaan buat diri saya yang masih kerdil didalam bidang architecture ini. Saya harap dapat explore lebih banyak lagi dan boleh improve kan skiil dari masa ke semasa. InsyaAllah. 




Thursday, 18 October 2012

SHOWDOWN 2012 BERSAMA BOYFIE

Cerita nie dah berlalu pun. dah lebih kurang sebulan yang lalu. Saja je nak kongsi ceritera ni kat awak. 15 september 2012, bersamaan hari sabtu. Boyfriend saya terlibat sekali dengan program showdown 2012 kat 1 utama shopping centre kat damansara. Saya bertindak sebagai peneman beliau je. So. Pada hari tersebut, memang ramai penari-penari dari seluruh malaysia berkumpul. Yelah kan. Dah namanya program tarian. For sure lah penari yang ramai turun. Takkan pelumba kereta, atau pemain bola sepak, atau tukang masak pula yang ramai. haha. Saja je cakap kosong. Cool beb:)

Saya takde lah asyik berkepit dengan boyfriend. Saya biarkan dia buat aktiviti dia, dan saya buat aktiviti saya. Walaupun macam tu. Dia kejap-kejap akan datang lepak dengan saya. Taknak bagi saya rasa dia sibuk dan lupakan saya. hehe. First time seumur hidup ni, tengok showdown secara live. Sebab biasanya just lepak tengok depan tv je. Itupun tak follow sangat. 

Tapi sebenarnya, showdown kali tu bukan saya nak lepak tengok sangat pun. Disebabkan boyfriend terlibat buat show, tu yang saya bersemangat nak pergi. Seronok dan enjoy tengok budak-budak remaja menari. Tapi. Hati saya tak tergugat lah. Walaupun hari tu boleh cuci mata puas-puas. hehe. Tumpuan saya tetap kepada boyfriend juga. Saya asyik perhatikan je dia dari jauh, ape yang dia buat. Dengan siapa dia bergaul. 

Malam 14 sepetember 2012 tu. Saya dan boyfriend ada dating dan sempat gak tengok dia training untuk show. Dia pakai kemeja biru yang saya suka. Taktau lah nape. Suka sangat tengok dia pakai baju kemeja biru tu. Nampak sangat-sangat hensem dan good looking. Dan. Buat hati saya cair. Dan buat mata saya taknak tengok orang lain. hemmm. Ni terlebih puji dah. Tapi saya tak pernah bagitau dia. Walaupun camtu, boyfriend tetap tau saya suka dia pakai baju tu. hehe. Dia sentiasa tau apa yang saya suka atau tak. Dia sentiasa tau apa yang ada pada saya, baik buruk saya. Dan dia tetap tak tinggalkan saya. Itu salah satu yang penting dalam satu-satu hubungan kan. 

Kelemahan boyfriend yang saya kadang-kadang risau, panas baran dia je laaaa. Dia kalau marah, saya pun boleh jadi senyap membisu. Tapi setiap kali dia terlepas marah kat saya, dia cepat-cepat pujuk. Minta maaf bagai. Kekadang tu, saya rimas gak bila dia lepaskan kemarahan kat saya. Tapi. Bila dia berlembut. Saya lagi lembut. hehe. Saya tak sanggup nak biarkan dia dalam keadaan marah atau serba-salah lama-lama. 

eh. Dah tertulis pasal boyfriend pula. hehe. Sambung cerita pasal showdown hari tu. Program tu habis lewat tengah malam. Dalam pukul 1 lebih camtu kot. Ada artis-artis yang saya tak minat sangat. Macam joe flizzow. Dan lain-lain. hehe. Lepas je abes, kami ramai-ramai naik bas tv3 dan pulang ke tune damansara. Sebab semua peserta duduk sana. Saya join sekali. Lepas tu kawan-kawan boyfriend dari group lain asyik sakat kitorang. hehe. Bagi saya biasalah tu. Macam tak biasa kacau pasangan kekasih ni kan. ^.^

Lepas tu. Keesokkan harinya. 16 september 2012 bersamaan hari ahad. Kitorang lepak-lepak lah pergi mana-mana. Tapi yang lebih penting. Yang saya tak dapat nak lupakan sampai bebiler. Hari tu. Boyfriend temankan saya pergi sri petaling untuk cari lokasi office baru. Kitorang bergerak kesana-sini dengan public transport. walaupun dia sangat penat masa tu. Dia sanggup temankan saya. Taknak bagi saya buat kerja sorang diri. Saya tersentuh beb. Nak nanges rasanyer. :( Lepas tu. Kitorang makan kat gerai tidak jauh dari lokasi office. Time tu. Kita sembang banyak benda. Dia cakap. Dia dapat rasakan yang kami berdua ada jodoh. Emmmm. :))

Walaupun masa tu, saya kekurangan bajet. Tapi boyfriend sanggup keluarkan belanja untuk semuanya. dan dia siap bagi duit saku kat saya lagi. lepas tu. Kitorang berdua gerak pegi bukit bintang. boyfriend dan krew dia buat baskin kat situ. Baskin ni macam menari dan orang akan bagi duit. hah lebih kurang macam tu lah. Tapi diorang menari sebab kepuasan bukan sebab duit pun. Itu apa yang saya tengok laa. Kalau dah minat menari, sanggup buat apa je ke arah tarian kan. :) Lepas diorang baskin, then kitorang lepak kat kedai minum area situ. Kebetulan kedai tu bersebelahan dengan kelab malam gay. awww. So memang ramai lah gay dan pondan kat situ. Taktau lah nak kata ape. Malas nak masuk campur. 

sepanjang lepak dengan boyfriend time showdown tu, kitorang tak tangkap gambar langsung. saya saja taknak. sebab. kalau boleh. saya taknak kitorang tangkap gambar terlalu banyak. biarlah sedang-sedang saja. InsyaAllah akan berkat lah hubungan ni. saya akan cuba buat sebaik mungkin ke arah perhubungan yang betul dan berkat. Amin. 

lagi dalam dua minggu lebih camtu, my birthday. tapi hari tu pula waktu kerja weekdays. ingat nak ajak lepak dengan boyfriend. samada saya yang ke rumah beliau atau pun dia yang datang kesini. tapi. Hanya Allah yang boleh menentukan takdir pada hari tersebut. Kita cuma merancang banyak-banyak. Macam biasa lah. :)






SAKIT HATI = ASAM GARAM HIDUP





Pernah tak cuba faham. Apekah maksud "sakit hati" dalam konteks bahasa skema.? haha. Sebenarnya saya sendiri pun tak pernah ambil tahu. Ape yang saya tahu, sakit hati memang satu penyakit yang boleh buat mood saya rosak. Sakit hati takde penawarnya. Kalau ada siapa-siapa ada penawar untuk menyembuhkan sakit hati ni, tolonglah share kan kepada saya ye. Okey lah. Saya pun tahu lah. Bila sakit hati, kena ingat Tuhan. Kena berzikir. Dan solat semua-semua kan. 

Cuma itu kalau jawapan dari segi keagamaan. Saya nak bawa awak kepada realiti. Sakit hati nie memang susah nak dirawat. Dan memang takde ubat. Saya taktau lah kalau awak. Tapi bila saya sakit hati, apa yang saya selalu buat untuk menenangkan jiwa dan raga ni. Saya akan keluar pergi mana-mana tanpa arah tuju. Dan akhirnya dari takde arah tuju tu, tetiber boleh jadi ada tuju akhirnya. haha. Tak faham? Okey macam nie. Biasalah kalau sakit hati ni kan. Semua rasa tak kena je. So saya akan keluar dari rumah dan naik public transport pergi mana-mana. Dan bila bas dah sampai ke satu tempat ni, saya akan turun dan tetiber saya akan ada benda nak dibuat disitu. hah. Lebih kurang macam tu lah. Kalau bab nak bagi orang faham ni, agak payah beb. haha. Tolong faham-faham sendiri lah ye.

Biasanya kalau kebetulan tengah lepak dalam mall dalam keadaan hati tengah sakit, saya prefer tengok wayang sorang-sorang. Tak contact kawan-kawan. Memang terasa freedom lah. Sebab jenis saya nie, bila tengah takde mood, tak suka bergaul dengan orang. Melainkan kalau member tahu peel saya. Biasalah kan. Bukan semua member boleh nak ikut peel kita. Saya nak mengelak daripada tersakitkan hati member, tu pasal taknak ajak diorang lepak time keadaan macam tu. Bayangkan lah. Kita tengah sakit hati. Pastu kena layan karenah member yang menyakitkan hati. Lepas tu kita sakitkan hati diorang balik. nah. Kesimpulannya. Semua sakit hati. haha. Tak best lah kan...

Sakit hati ni boleh terjadi akibat daripada macam-macam sebenarnya. Depends on person juga. Kalau macam saya sendiri. Saya cepat sakit hati bila orang tak bagi ape yang saya nak. Memang membuak-buak perasaan sakit nak marah. yelah. Kalau dah sakit hati, konfem lah nak angin, nak marah bagai.. Dan bila pakwe marah saya, saya akan sakit hati juga tapi emosi nyer terbalik. Saya sakit hati dan akan menangis. haha. Tadi sakit hati nak marah kan? hah kalau kena marah, sakit hati dan menangis lah jawabnyer. Itu lah permainan sakit hati ni kan. Nampak? Mungkin juga akan buat marah, mungkin juga akan buat sedih. Tapi kalau sakit hati dan gembira itu saya tak pernah alami lagi. haha.

Setiap tahun, akan ada je pengalaman dan cerita-cerita mengenai sakit hati nie. Kalau setiap hari nak sakit hati, baik tak payah hidup beb. Itu gedik. Kekadang kan. Memang akan ada orang yang keluar masuk menyakitkan hati kita. Tak kisah lah ape punca. Mesti akan ada. Saya taktau nak kata. Sakit hati ni penyeri kehidupan atau tidak. Sebab kalau nak ikutkan kepala saya, sakit hati perosak bukan penyeri. haha. sorry lah. Saya sangat tak suka sakit hati. Nak buat apa pun tak jadi. Gelisah campur celaru jadi nya. Kalau kuasa di tangan saya, sikit pun saya taknak hati saya disakiti. Atas alasan apa sekalipun. Saya taknak hati saya diganggu

Semua orang macam nie kan. Tapi apa yang saya boleh pelajari. Banyak benda lah sebenarnya. yelah. Kena juga terima hakikat yang kita tak boleh elak dari disakiti. Cuma. kita mampu mengubatinya. Sekarang ni. Saya bukan berstatus single lagi macam sebelum ni. so. Saya punya ubat dan penawar segala luka mestilah kekasih hati. hehe. Tuhan selalu dihati. keluarga pun. kawan-kawan pun. Ikut pada keadaan lah. Memang sentiasa ada jalannya. Banyak benda boleh dibuat kalau nak reda kan luka di hati. 

Kalau zaman ketika saya tak matang dulu-dulu. Bila sakit hati je, saya akan gaduh dengan orang yang buat saya sakit hati. Biasalah remaja kan. Tak suka fikir panjang. Main gaduh je lah. Macam cool je gaduh-gaduh ni kan. hehe. Tapi kalau tengok musuh saya dibelasah oleh tangan sendiri, memang terasa kepuasan yang perrrrgggghhhh. Nikmat beb. so. Itu kisah dulu-dulu. Kalau sekarang. Bila berhadapan dengan orang yang menyakitkan hati saya, saya akan bersemuka dan berbincang. Cuba bertanya dari A-Z. Ape kes sampai dia nak buat saya sakit hati. Kalau betul salah saya, saya akan minta maaf. Tapi kalau dia saja-saja nak tengok saya sakt hati. Saya akan angkat kaki dan blah. Cuba elakkan diri daripada orang sebegitu. hah. Senang cerita. Biar dia layan perasaan dia sorang diri. Lama-lama dia yang akan jadi sakit hati sendiri. Betul tak. haha.  Ingat depa je reti main saiko dengan hati orang ke? Saya pun terer baq hang..

Lagi satu situasi sakit hati nie. Bila tengok orang yang kita sayang sakit hati. Kita pun akan terasa sekali kan? Macam... dia disakiti oleh orang ke. Dia dianiaya ke. Dia ditipu ke. hah. Yang ni ape kita mau bikin? Ape mau buat? Nak masuk campur pun tak boleh sebab risau nanti memburukkan keadaan. Tapi nak duduk diam seolah-olah takde apa berlaku pun tak betoi. Jammed otak. =.=

So. Kalau boleh. Jangan bagi peluang kat orang untuk menyakiti kita. Cakap senang tapi buat pun senang maaa. :p
^.^


SAKIT HATI ITU ASAM GARAM HIDUP




Wednesday, 17 October 2012

MELAYU VS CINA

Okey sebelum tu, saya nak minta maaf kalau-kalau ada menyinggung perasaan sesiapa. Sebab saya menulis berdasarkan buah fikiran yang secara tiba-tiba menerpa di kepala hotak nie. Tapi sebenarnya saya tak suka minta maaf sebab setiap orang ada pendapat masing-masing. Tapi minta maaf saya ni cuma sebagai pembuka kata agar awak rasa sejuk hati. Dan tidak terlalu emo semasa proses meneruskan pembacaan nanti. Saya benarkan awak bermonolog dengan pendapat sendiri. Dan saya benarkan awak untuk berfikir cara awak. Tetapi untuk berdebat dengan saya pasal entri ni, simpan saja lah niat awak kan. Sebab saya sangat-sangat pasti apa yang saya beritahu, semuanya memang logik dan benar-benar kenyataan, bukan rekaan semata-mata untuk menyakitkan hati bangsa melayu. 

Setelah saya cuba menjalankan ujikaji tanpa perancangan, iaitu secara spontan lah dalam maksud lain nie kan. Saya perhatikan secara kasar. Di dalam negara malaysia nie. Terdapat sebilangan besar kelompok orang berbangsa melayu jika dibandingkan dengan bangsa-bangsa lain seperti cina, india, bumiputera sabah & sarawak, dan tidak lupa juga keturunan yang dah berdarah campuran ni. Begitu juga dengan kepercayaan yang dianuti. Macam yang awak semua tahu lah. antara agama-agama yang dianuti seperti islam, kristian, buddha, dan bermacam-macam lagi. 

 Jadi apa yang saya cuba sampaikan disini bukan sebab persoalan kaum atau agama yang dianuti ke apa. Cuma saya nak bagitau kat awak semua... Tentang purata kaum yang berada di hadapan dan juga yang berada ketinggalan jauh di belakang. Jika lihat secara rambang. Saya dapati. Kaum cina lebih mendominasi dalam kelompok kaum yang paling berjaya meninggalkan kaum-kaum lain jauh di belakang. Tidak kisah lah dimana tempat sekalipun didalam malaysia ini. Kaum cina berjaya dari pelbagai aspek. Buah fikiran mereka juga lebih memandang ke hadapan. Malah mereka merancang kearah kejayaan dengan hebat. Pendekkan cerita, "SMART". Inilah perbezaan yang amat ketara tentang mereka jika dibandingkan dengan kaum-kaum yang lain. 


Saya sangat cemburu melihat seluruh kaum cina lebih maju dan berjaya di dalam negara ini melebihi bangsa-bangsa lain. Kebanyakan majikan terkaya dan berpengaruh juga terdiri daripada kaum cina. Bangsa melayu lebih mendominasi dari segi menjadi pekerja dibawah kaum cina ini. Kebanyakannya beginilah apa yang saya lihat. Sehingga hati kecil saya berkata. Mengapakah nasib melayu semakin ketinggalan jauh di belakang? Adakah melayu ini malas? Dan saya selalu mendengar perbualan diantara rakan-rakan saya. Yang pada saya ada benarnya walaupun kedengaran menyakitkan hati dan sinis. Mereka beranggapan melayu cepat berpuas hati dan malas berusaha, malas bekerja, malas berfikir, dan kaum yang sangat banyak mendatangkan masalah. 

Ya. Jika ikutkan hati, sememangnya kaum melayu boleh marah dengan penyataan mereka itu. Tapi. Sekiranya awak marah, maknanya awak tidak menerima kenyataan yang sedia ada. Sememangnya kaum melayu kebanyakkannya begini. Tidak semua tetapi tetap ada dan jumlahnya ramai. Kaum yang lain semua sibuk berlumba-lumba menuju ke menara gading. Mereka mengejar ilmu. Tetapi bagi melayu pula, belajar bukanlah perkara utama. Malah ramai yang memilih untuk terus bekerja dan berpuas hati dengan sijil yang tidak seberapa itu. Dan walaupun begitu, melayu ini masih mengharapkan dapat menjawat jawatan yang tinggi dalam sesuatu pekerjaan. Ini tidak akan berlaku bukan? Lainlah jika awak dilahirkan sebagai antara ahli keluarga mereka yang berpengaruh, kaya. Bolehlah awak gunakan pengaruh keluarga untuk terus hidup senang. Tetapi sekiranya awak bukan dalam kelompok sebegitu, maka hendak atau tidak awak masih perlu bekerja dibawah orang. Tanpa sijil yang diiktiraf di peringkat yang lebih tinggi seperti yang diperlukan, saya rasa peluang awak untuk menjawat jawatan penting dalam sesuatu pekerjaan adalah sangat tipis. 

Dapat lihat permainan semua nie kan? Saya suka bergaul dengan kaum lain. Sebab. Pengetahuan saya akan lebih terbuka luas sekiranya saya bercampur dengan mereka. Saya suka dengan cara mereka berfikir, memberi pendapat. Dan mereka lebih terbuka. Tidak terlalu cepat emo. Saya dapat lihat sendiri. Sekiranya bangkitkan apa-apa isu pada rakan melayu sendiri, dengan cepat mereka bercakap tanpa berfikir. Pada saya, perbualan seperti itu cuma tidak membawa makna. Sebab pada saya, kita berbual untuk sama-sama memberi dan menerima pendapat. Walaupun ada sesetengah hal yang kita tidak setuju, tetapi kita perlu tahu bagaimana untuk berkomunikasi. Itu lah matlamat sesuatu perbualan sebenarnya. Bukan untuk berlumba-lumba nak buktikan siapa betul, siapa salah. Perbualan yang tidak terlalu serius tetapi berisi. Faham maksud saya? :)

Melayu selalu cakap macam ni bila saya usulkan tentang kaum cina yang lebih berduit dan mampu memiliki apa-apa saja. 

"cina banyak duit, buat apa semua boleh lah. bukan macam kita. Nak buat apa pun kena fikir banyak kali. "

Jadi persoalan saya disini adalah. Adakah kaum melayu tidak boleh mengubah takdir menjadi seperti kaum cina tersebut? Abaikan apa yang negatif. Ambil yang positif. Kenapa tidak ramai kaum melayu yang berlumba-lumba untuk menjadi orang yang berjaya? Kenapa mereka lebih suka memiliki motor berbanding kereta? Kenapa melayu sangat ramai mengabdikan diri dengan permotoran? Dan berbangga apabila menunggang motor dengan laju diatas jalan? Saya tidak merendahkan bangsa saya sendiri. Tetapi. Kadangkala saya tertanya-tanya. Dimanakah halatuju bangsa melayu ini. Kerana semakin hari semakin menjadi lain macam. Berpecah-belah. Ketinggalan jauh di belakang. Memburukkan antara satu sama lain. Tidak boleh ke kalau bangsa melayu juga berdiri sama tinggi dengan bangsa cina yang berjaya jauh kehadapan itu? Saya teringat dengan kata-kata beberapa jiran cina. Mereka cakap lebih kurang macam nie lah. Situasi masa tu kat kedai makan bersebelahan dengan jalan raya. Dan banyak mat rempit menunggang motor sambil membuat kecoh disitu. Dan masing-masing membuat aksi-aksi yang konon-kononnya style pada mereka. Tidak pada mata perempuan okey. 

"Budak melayu ni teruk lah. kerja diorang buang masa, buat kecoh. Apa sangat lah main motor. Tengok cina manada main motor. semua main kereta. Baru power. Main motor ingat dah hebat sangat lah tu. "
Pada pemahaman saya lepas dengar diorang cakap camtu, saya terasa bangsa melayu terlalu miskin. Sebab tu lah diorang cakap macam tu. So diorang bandingkan yang melayu ni mampu pakai motor je. Cina pula semua mampu pakai kereta. hah. lebih kurang camtu lah. Sape yang takde kereta tu, jangan terasa lah ye. Sebab saya pun takde kereta lagi. Motor pun takde. haha. Tapi saya ni suka berfikiran terbuka. Dan sebenarnya ada betulnya cakap cina tu. Kalau saya duduk dalam bas ke, saya suka perhatikan keadaan jalanraya diluar tingkap. Dan memang betul. Kaum cina semuanya pandu kereta. Lepas tu kereta pula baik punyer brand. (tak kisahlah kereta milik sendirian berhad atau pun hak milik keluarga). Dan kaum melayu pula lebih ramai naek motor. Kalau pun pandu kereta, kereta biasanya lebih banyak yang biasa-biasa je. Ini secara mata kasar je okey. Bukanlah saya maksudkan takde langsung kaum melayu yang pakai kereta mewah. Tapi. Sangat sederhana jumlahnya. Awak kena faham maksud saya. Hah. 

Sebenarnya. Sedih mengenangkan bangsa sendiri. Jangan hairan kerana saya kurang menekankan bangsa-bangsa lain seperti india, bumiputera sabah & sarawak, dan yang berketurunan campuran itu. Pada saya, mereka berada di dalam kelompok yang sedang-sedang. Sebab tuh la saya tak sentuh pasal kaum lain. So ambil contoh antara cina dan melayu je.

Lagi satu. Kadangkala rakan-rakan melayu saya yang sangat sentif dengan soal perkauman ni. Selalu cakap camni kat saya.

"Cina tu jadi kaya sebab diorang buat semua kerja. yang haram pun tetap halal bagi diorang."

Saya agak terkejut dengan penyataan rakan saya yang sebangsa dengan saya ni. Pada saya sendiri. Kebanyakan kaum cina menjadi kaya kerana perancangan mereka dalam merangka satu-satu rancangan itu sangat luar biasa. Mereka bekerja secara gigih dan sangat rajin. Maka itulah takdir hidup mereka terurus dan  berjaya. Sedangkan sekiranya mereka mampu berjaya dengan membuat kerja-kerja yang halal, apatah lagi lah kalau mereka buat kerja haram kononnya. Pendekkan cerita, buatlah apa saja, mereka tetap akan berjaya. Kerana mereka sangat bijak merancang dan menjalankannya mengikut perancangan. Itu yang perlu kita ambil dan contoh. Abaikan yang tidak baik. Ambil yang elok.

Soal haram atau halal kita tidak punya hak untuk berkata begitu. Kerana sesiapun tidak kira bangsa ataupun agama, didalam diri masing-masing tetap ada perwatakan atau peribadi yang sedikit jahat. Tidak boleh katakan kaum cina suka buat kerja haram. Kerana jika diikutkan, tidak ada satu bangsa atau kaum pun yang terlepas daripada melakukan kerja-kerja yang haram. Malah penganut agama islam juga turut ada. Seperti yang kita tahu kan. Penganut agama islam dikatakan berperibadi mulia dan sangat tinggi akhlaknya. Penganut islam tidak akan melakukan kerja-kerja haram. Tetapi. Wujud lagi kah keadaan itu dalam jumlah yang ramai di zaman sekarang? Apa yang saya cuba sampaikan adalah. Semua bangsa berani melakukan kerja haram. (tidak termasuk saya)

Hemm. Saya harap. Banyak sebenarnya harapan saya. Tetapi. Sangat lah elok sekiranya rakan-rakan sebangsa dengan saya yang lain juga boleh merancang dengan bijak ke arah mencapai kejayaan. Senang cakap kan.? :) Tapi itulah harapan saya. Saya nak tengok bangsa melayu kembali disegani. Taknak tengok kaum saya jauh ketinggalan di belakang. 

HARAPAN HANYA LAH HARAPAN...HAIH...



Wednesday, 3 October 2012

CORETAN HARI INI

Sekarang dah pun masuk bulan oktober. Dan hari ini genap hari ketiga saya bertugas di sebuah syarikat firma arkitek yang terletak di daerah sri petaling. Saya sungguh seronok apabila berpeluang menimba sedikit-sebanyak pengalaman disini. Dan peluang itu sudah tentu tidak akan saya sia-sia kan. Walaupun pada mulanya saya buntu memikirkan soal tempat tinggal. Maklumlah. Rumah sewa baru yang didiami dalam lebih kurang dua minggu yang lalu terletak jauh sedikit daripada pejabat, iaitu di pantai dalam. 

Saya sudah pun mengucapkan selamat tinggal kepada alam pekerjaan saya yang lama. Goodbye Mont Kiara. Kesana-sini berpindah-randah mencari pengalaman hidup. Itulah keseronokan sebenar bagi saya secara peribadi. 

Semasa Encik Adrianta menawarkan peluang tersebut kepada saya untuk menimba ilmu di pejabat beliau, saya tanpa berfikir panjang terus bersetuju. Saya meminta tempoh selama dua minggu dari hari tersebut untuk mempersiapkan diri dan ingin menyelesaikan beberapa hal penting terlebih dahulu. Soal rumah, pengangkutan dan sebagainya lah. Encik Adrianta beritahu saya, pejabat beliau terletak di sri petaling. Dan saya memang sangat-sangat tidak begitu familiar dengan tempat tersebut. 


Dan kebetulan pula, teman lelaki saya datang ke Kuala Lumpur pada tarikh 24hb September 2012 untuk berjumpa dengan saya. hehe. Dia memang sangat baik. Selalu disisi bila saya memerlukan dia. Jadi, dia lah temankan saya kesana-sini. Kami bersama-sama mencari lokasi pejabat Encik Adrianta ini di sri petaling. Dan membantu saya mencari mana-mana rumah atau bilik yang boleh disewa di tempat berdekatan. Dia juga yang menolong saya memindahkan barang-barang ke rumah baru. Walaupun penat, tapi apabila melakukan aktiviti bersama insan tersayang, memang bahagia saja rasanya. :)

Dalam lebih kurang seminggu juga saya dan teman lelaki bersama. 27hb-30hb september 2012. Teman lelaki ajak saya tidur dirumah keluarga dia kat perak. Itu satu perasaan yang sangat indah. Walaupun saya pernah berjumpa dan berkenalan dengan mak bapa dia, namun setiap kali berjumpa akan ada perasaan dan debaran dalam hati ni. Normal lah bukan? ehem. Cuak je rasanya. 

27hb September 2012 tu, buat pertama kalinya saya dan teman lelaki naik bas bersama. Sebab selalunya, samada saya yang akan pulang seorang diri ataupun dia. Kali itu, tanpa perancangan tiba-tiba kami bersepakat balik bersama. Seronok juga bila tidak merancang untuk melakukan sesuatu. hehe. Keluarga dia ajak saya makan malam diluar bersama. Terharu ouh. :) Dan saya turut serta melawat rumah baru keluarga teman lelaki. Dan sempat juga ikut mereka berniaga. Teman lelaki saya bertindak sebagai chef. Hati saya sentiasa cair melihat dia yang boleh melakukan apa-apa jua kerja dengan baik. Dia seorang lelaki yang boleh diharap.  

Hidup tak selalu pahit, tak selalu manis. Itu hakikat yang semua orang tahu. Tapi malas nak ambil tahu bila ianya berkaitan yang pahit bukan?. Yang manis lebih seronok untuk dikenang. 





Saturday, 22 September 2012

JUST TYPING

Hehe. sedar tak sedar, followers blog saya dah mencecah 140 orang setakat nie. Saya pun tak berkesempatan buka blog followers saya. Mungkin next time okey. By the way, blog saya tak begitu menarik. Saya jarang sangat update blog. Jadi. Blog nie takde apa yang best pun. haha. Saya sendiri tak pasti kenapa awak nak follow. Apepun saya nak ucap terima kasih lah. =)

Saya tengah online kat Macd sebelah Ikea damansara. Kat meja sebelah saya nie ada dua orang lelaki yang berkomunikasi menggunakan isyarat tangan. Hemmm. senyap je. Pernah tak awak terfikir apa rasanya menjadi bisu?. Sedangkan saya sendiri kalau tak bercakap dalam sehari boleh gila kot. kalau pula ditakdirkan dapat kekasih bisu? hemmm. dah dah. saya sendiri tak sampai hati nak fikir. Tak sanggup. 

kalau lah semua orang takde kekurangan. mesti seronok kan. semua orang sama. mempunyai kepandaian di level yang sama. memiliki paras rupa yang rupawan bersama. pendek cerita tiada seorang pun yang mempunyai kekurangan. semua orang baik hati dan memiliki personaliti yang budiman. wah. tentu seronok kalau semua orang sama rata. tidak ada yang lebih dan tidak ada yang kurang. 

Memang seronok kalau semua orang baik je. Sangat seronok kalau semua orang berhati mulia je. Takde orang jahat. Takde orang yang berhati busuk. seronok sangat kalau semua orang gembira je. Takde yang sedih. Kan? :)

Dan memang seronok bila terlalu berfikir sesuatu yang tak akan mungkin terjadi. Haha. Haih. Kalau lah dunia nih saya yang punya. hemm. :) 









Friday, 14 September 2012

THE DAY I GOT SO CONFUSING

its been a while. dan today rasa loser gile. its such an explosion. sebab dah lama tahan dan tahan. you know the feeling when you act so fucking shit, mengalahkan bitch yang bersepah di luar sana. i guess you dont know the feeling to be this kind of weird girl. memang pain. im screaming inside. im dying inside.

saya rasa tak boleh tahan lagi. mungkin dah sampai masanya keluar dan buat something out of mind. im out of control. so pain. 












Monday, 13 August 2012

AKIDAH YANG TERPESONG


Jangan tercengang terkejut dengan tajuk yang gempak bunyi nya. Saya taktau kenapa dalam ramadhan tahun ini, saya banyak ponteng puasa. hah. Awal-awal je puasa penuh. pastu kat tengah-tengah tu dah mula kantoi. Niat berpuasa dah lari. Langsung tak rasa nak puasa. Persoalannya. Adakah saya terpengaruh dengan kawan-kawan yang kebetulan memang kaki tak puasa? atau pun. Memang hati saya sendiri tak nak puasa. atau. Hidup saya dah terlalu sarat dengan dosa lalu Tuhan dah tutup pintu hati saya untuk mengerjakan amal ibadah yang menjadi kewajipan?. aha. Saya rasa yang terakhir tu merupakan jawapan yang paling tepat sekali. 

Sebab. Kalau boleh saya taknak puasa yang sia-sia sebenarnya. Saya tahu. Berpuasa tanpa menunaikan solat lima waktu itu sia-sia. Dan saya tahu memang ramai yang buat macam tu. kan? Termasuk saya! Sejak azali! Cuma tahun lalu (2011), saya rajin berpuasa dan solat lima waktu. Tapi itu pun tak kekal. Solat sekejap-sekejap tinggal. Teruk nya diri nih. Kenapa lah hati saya terlalu kering. Adakah disebabkan saya terlalu banyak tertekan sebelum ni, dan saya dah mula tak nampak sinar-sinar keinsafan? Saya dah semakin keras dari hari ke hari.

Saya semakin kabur menilai yang mana baik, yang mana buruk. Maksud saya. Walaupun saya tahu buat begitu salah, saya masih terus melakukannya tanpa mahu berfikir panjang mengenai balasan yang mungkin akan saya terima. Hari ini saya menaip sebegini dengan mengosongkan fikiran saya sepenuhnya agar saya mampu meluahkan luahan hati secara jujur. Bukan saya tak menghargai kehidupan yang saya ada sekarang. Tapi. Jauh di sudut hati. Kehidupan yang sekarang masih sedikit kucar-kacir. Cuma saya tak tunjukkan secara zahir. Saya tak sanggup berkongsi. Dan saya lebih menghargai dan cuba follow the flow.

Dan. Fikiran saya juga selalu dilanda kekusutan. Selalu rasa celaru. Saya akan terfikirkan bermacam-macam hal secara tiba-tiba, tak kira waktu. Bukan saya nak fikirkan sangat takdir yang Tuhan dah bagi. Cuma. Ia datang sendiri. Fikiran saya penuh dengan persoalan-persoalan yang akhirnya akan buat saya rasa nak gila sebab tak ketemu jawapan. Arrggghhh!!!! Apa hal entah. Saya sorang saja macam ni? Tolong lah jangan saya sorang kan. Saya rasa benda ni normal. Semua orang melalui nya.

Gaya hidup saya berbeza. Pemahaman saya berbeza. Penerimaan saya berbeza. Sangat-sangat susah orang nak faham. Jadi. tuh la. Rasa sangat berdosa diri nie. Tak mampu berkata-kata dah.









Wednesday, 8 August 2012

MIMPI ADAM LAGI

semalam. saya mimpi adam dan awek dia. dalam mimpi tu. adam tinggalkan awek dia kat rumah, pastu choose to stay with me. siap pegang tangan saya depan awek dia sebelum kitorang keluar dari rumah. nak tau tak? setiap kali je saya dapat mimpi adam dan awek. maksudnya cuma satu. dalam realiti. diorang akan clash. 

so tadi. saya stalk tagged awek adam. secara random sebenarnya. sebab mimpi tu selalunya bermaksud begitu kan. bila tengok. yes. memang betul adam dan awek tu clash. cuma saya kurang pasti apa dah berlaku between them. sebab perempuan tu update status. dan cakap jodoh diorang berdua dengan adam takde. Ya Allah. kenapa bagi petunjuk about them dalam mimpi saya? why me? termasuk yang ni, dah tiga kali berturut kot. ape motif? huhu.

ya i know. saya pernah menyayangi adam sepenuh hati sebelum ni. tapi kenapa perlu saya yang mimpi macam ni? rasa pelik sangat-sangat. sejujurnya. memang saya masih merasa saki-baki jodoh saya adalah adam. cuma sekarang agak suram. tidak terlalu kuat seperti di tahun sebelum ni. jodoh itu tetap rahsia Tuhan kan. I know it. tapi taktau nape Tuhan macam bagi saya petunjuk yang adam tu jodoh saya. saya dah mula takut. sebab sekarang saya dah ada apple. camana perasaan my boyfie kalau saya cerita pasal adam? dia tak pernah tahu pasal adam lagi. kalau boyfie tahu, mesti dia rasa unsecure dengan adam. 

adakah Tuhan saja nak menguji tahap kesetiaan saya terhadap apple? aha. saya dah lepaskan adam sepenuhnya. tapi Tuhan masih tinggalkan sedikit petunjuk bahawa adam tu jodoh saya. Takut nak fikir sangat. nak abaikan pun tak boleh sebab rasa tu tetap ada. Saya memang tak berhubung dengan adam lagi sekarang. Kira nya saya sengaja menjarakkan diri dari dia. Saja nak menolak sebarang hubungan antara kitorang berdua dah. Kitorang pun dah lama sangat tak jumpa, tak lepak. Taktau la lepas ni akan terserempak lagi atau tak. My boyfie tak pernah tau saya ada blog. kalau lah dia tau, for sure dia akan baca all my stories. nanti dia mesti sedih. im sorry apple. tak dapat nak buang adam macam tu je dari ingatan. 

Saya tengok. Karma asyik with adam. mungkin dah nasib dia ditimpa macam tu. Bercinta dan asyik putus di tengah jalan. bagi saya. semua tu berpunca dari adam sendiri. Entahlah. saya tak patut fikir pasal dia. tetiber lah pula talk about him. 

Mimpi semalam memang pelik. Sampai awek adam nanges dalam mimpi tu sebab adam punye lah selamba pegang tangan saya depan dia. adam genggam my hand so close. macam yang kitorang pernah buat in previous. huh. suddenly my mind flashback all memories with adam... so ironic.




SPENT TIME WITH BOYFIE

NUH AMANI AVILLA & SYED MUHD SYAHEER :)))


14hb-15hb julai 2012. Boyfie ada dance show dekat aeon klang. Dua hari berturut-turut saya datang support. Cuma. 14hb.07.2012 tu. Saya sampai klang agak lewat. Sebab sepanjang hari tu saya ada kat puchong. Ada computer test untuk driving license punya. Dengan penat tak habis, saya gagahkan juga diri ni pergi kat klang. Setiap kali tengok boyfie dance, hati ni cair dengan serta-merta. Cant believe he's mine. :)

28hb-29hb julai 2012. Boyfie ada dance show kat cheras. So saya turun cheras jumpa dia. Member baik saya ikut sekali. Joker dan wawa setia menemani. hehe. Memang sepanjang hari tu kitorang luangkan masa bersama lah. Sahur sekali. Lepak kedai mamak sekali. Luahkan perasaan masing-masing. Share cerita macam-macam. Naik lrt sama-sama.

04hb-05hb august 2012 pula. Saya stay kuala kangsar dan ipoh. Gerak dari stesen bas shah alam pada 04 august 2012 tu sekitar jam 1 petang. Sampai kat stesen bas kuala kangsar pula sekitar jam 4.30 petang camtu. Lepas tu. Saya naik teksi pergi bazaar ramadhan kuala kangsar kat arena square. Kat situ baru lah jumpa my boyfie a.k.a apple. For the first time saya dapat jumpa parents boyfie sekali masa tu. Ya Allah. Nervous nya dalam hati. haha. Tapi saya dengan gentle plus takut-takut plus segan-segan tu, tetap pegi salam tangan diorang. Apa yang boleh saya nilai dari perjumpaan pertama tu, saya tengok ibu dan ayah boyfie sangat mudah didekati. Dan sangat penyayang juga. Kira saya senang lah dengan perwatakan ibu dan ayah boyfie. Tapi masih terlalu awal untuk menilai lebih jauh. Biar lah setakat itu.

Apple introduce me as his girlfriend depan family dia. Saya rasa terharu plus segan sikit. hehe. Saya sempat berbuka puasa bersama boyfie dan family dia sekali. Perasaan sebegitu sudah terlalu lama saya tak rasa sejak berpisah dengan zach satu ketika dulu. Thanks apple sebab bagi saya peluang untuk rasa pengalaman macam tu sekali lagi. :)

Kawan-kawan serta kenalan boyfie asyik berdehem kat kitorang masa tu. Yelah. Pasangan sweet date kat bazaar gitu. hehe. Lagipun ramai yang tahu saya baru je sampai dari Kuala Lumpur. So bagi diorang, rasa macam.. "wah, jauhnya sampai kesini". .^.^ Girlfriend stay KL. Boyfriend pula stay Kuala kangsar kan. Memang jauh beribu-ribu batu. haha. 

Pastu. Member gegurl yang stay ipoh pun turun kuala kangsar semata-mata sebab saya. hana dan ara. Thanks gurls:).. So lepas je berbuka puasa, then saya follow boyfie pegi rumah dia. Lepas mandi, kitorang pun keluar dating kat sekitar pekan kuala kangsar sebelum gerak ke ipoh. Sampai je kat ipoh pula, boyfie ajak tengok wayang. so. Kitorang pun tengok midnight movie. 'the recall'. Even movie tu cambest, tapi disebabkan saya rasa ngantuk yang teramat sangat so lebih banyak tidur. hehe. Boyfie je tumpukan perhatian kat movie tu. Lepas movie, kitorang lepak kat stall burger hana pula. Dan kitorang bersahur sekali dengan diorang dan some of other friends yang lain. 05hb.08.2012 pula. Boyfie bawa pergi beli tiket balik KL. Lepas tu, sementara nak tunggu waktu balik. Kitorang dating tengok movie lagi. Kali tu tengok 'step up revolution' pula. hah. Cun lah. Tercapai juga niat saya nak tengok step up dengan buah hati. hehe. Lepas movie habis, boyfie tolong hantar pegi stesen bas. Dia bertindak sebagai pemandu sepanjang saya berada disitu. thanks sayang. :)

Actually tak rancang pun nak lepak ipoh dan kuala kangsar masa tu. Saya cuma ikut gerak hati yang kuat suruh saya kesana. Tak sangka pula saya betul-betul kesana. dengan tak bawa pakaian lebih. haha. last minute punya plan. random plan. ish ish. Boyfie pun cakap. Saya ni bahaya sebab suka buat camni. Dia cakap. Saya ni perempuan yang degil. Keras kepala. hehe. Boyfie baru pasan saya macam tu.

Well. Kalau korang nak tau. Relationship kami masih baru je lagi. Sekarang pun on our way to serious relationship too. Relationship nie started on julai. hehe. Sangat baru is it? ya i know. Ingat lagi tak post saya about why im still single on may tu? hah. Time tuh saya masih single lagi. tup tup. Sekarang saya dah berpunya. Its all takdir Tuhan. Dia yang bagi apple into my life. Into this heart. Tapi saya takkan jadi a lover yang too serious macam sebelum-sebelum ni dah. Sebab kalau boleh, saya nak belajar jadi girlfriend yang cool je. Taknak terlalu love him that much. Nak sedang-sedang je lagi okey kot. So andai kata satu hari nanti he left me, then im not that hurt kan. Ini pengajaran lepas dah melalui broken hearted yang teruk sebelum ni. hehe. Sumpah dah tak sanggup nak rasa broken hearted tu lagi.

Setakat hari ni. Kami sangat loving couples dan so sweet each other. Everyday mesti on phone. Bersembang setengah jam, sejam tu dah jadi perkara biasa. dan. Sebelum end phone. Boyfie will said "I Love You" to me. Dengan suara yang paling lembut gitu. I love that part the most. haha. Saya mengaku. Memang selalu juga terfikir. Sampai bila hubungan ni akan bertahan. tapi. Saya serahkan pada Tuhan pasal ni. Saya tau saya tak boleh nak sibuk-sibuk fikir sesuatu diluar kuasa saya kan. so thats it. :)

Karakter antara kami berdua pun sangat jauh berbeza. Kira macam. Saya taip A. Boyfie taip Z. Saya kekiri. Boyfie kekanan. Saya kedepan. Boyfie kebelakang. Saya keatas. Boyfie kebawah. Kami juga berbeza pemahaman. Berbeza pendapat. Pendekkan cerita. Semuanya bertentangan. Saya sendiri pelik. How come we can in love. haha. Tapi. Bila kitorang bersama. Ada je hal yang buat kitorang gelak each other. Sedangkan saya tak rasa hal tu kelakar. Entahlah apa yang serasi. Saya sendiri tak dapat nak kenal pasti. Tapi saya boleh jadi diri sendiri bila dengan dia. Everything turns naturally and smooth je. Takde masalah. Takde argue. hemmm. Boyfriend yang kali ni memang lain berbanding yang sebelum ni. Ape pun. Saya tak boleh nak banding-banding. Cuma boleh thanks to Allah sebab bagi apple kat saya.:)

I DO LOVE YOU BOYFIE:)



Tuesday, 24 July 2012

FOURTH RAMADHAN 2012

Semalam kira sahur keempat dalam bulan ramadhan nie kan. So Alhamdullilah. Saya dikejutkan oleh alarm henset. Lepas tuh. Saya turun lah dapur sambil dengar music dalam henset dengan earphone, dan tolong sediakan makanan untuk sahur. Dah siap semua baru kejutkan akak. Then akak turun dapur tapi dia tak makan. Sebab datang bulan. Dia just bancuhkan minuman panas untuk abang ipar. So. Saya sorang je sahur semalam. hehe. Time bersahur tu, apple sweetheart text. So kitorang mesej sampai pukul 7 pagi kot. Itupun saya yang say goodbye dulu. Kalau tak, mesti apple taknak berhenti mesej. 

Berbuka tadi pula. Ala kadar jugak. err. Bukan ala kadar kot. Agak banyak juga lauk yang akak beli. Rasanya dia singgah bazaar ramadhan kot. so. Kitorang makan sekali lah. Setakat ramadhan sehingga hari nie, saya belum lagi menunaikan solat terawih. Harap-harap minggu depan boleh. Tak kisah lah kat masjid mana-mana pun. :)

Sahur malam nanti pula dah masuk sahur kelima ramadhan. wah. Cepat nyer masa berlalu. Pejam celik esok dah raya. hehe. Apa-apa pun. Ramadhan tahun nie agak tenang bagi saya. Saya rasa macam tu. Taktau lah korang yang lain camana kan. Lain orang, lain perasaan. Saya masih tak buat apa-apa persediaan untuk sambut raya. haih. Just follow the flow lah kot. Tak berani nak rancang. Baju raya pun tak beli lagi. =.=





MEMORI 22 JULAI 2012

22hb julai 2012 arituh, iaitu bersamaan dengan hari kedua ramadhan. Saya berbuka puasa dengan dua orang member dekat bazaar ramadhan jalan raja alang. Dua orang member tu nama nyer joker dan wawa. Actually, tak plan pun nak berbuka puasa sesama. Last minit punya plan je. Tapi tak sangka last minit punya plan tuh laa selalu menjadi kan. So. Saya sampai dulu dekat bazaar tuh. Sekitar pukul 6 petang macam tu kalau tak silap. Saya usha kuih pelita untuk akak. Dan saya tak beli apa-apa untuk diri sendiri time tu sebab niat di hati nak tunggu diorang joker dan wawa sampai, baru ingat nak usha makanan sesama. 

Tapi lain pulak yang jadi. Joker dan wawa sampai lambat kat bazaar sebab salah info punya pasal. Tu alasan diorang. haha. Diorang salahkan saya sebab salah bagi info kononnya. Tapi rasanya saya dah bagitau info tempat yang betul. Haih aper lah diorang nie kan. Sesat nak cari bazaar je nak berjam-jam lama. Lagi dalam 5-10 minit waktu nak berbuka puasa, baru diorang sampai bazaar. Bayangkan lah. Mana sempat nak cari makanan.. Tapi apepun. Kitorang member yang cool. No hal lah setakat lambat tuh kan. Lepas je diorang joker dan wawa sampai, kitorang pun beli air. Lepas beli air baru lah kitorang beli makanan ala kadar. Itupun, kebanyakannya dah banyak gerai tutup. Kitorang berbuka sambil berjalan. Sebab takde tempat duduk. Dah agak-agak macam penat, barulah kitorang bertiga duduk kat satu sudut tepi jalan yang ada penghadang jalan. So kita continue makan kat situ je tanpa meja. 

Kitorang makan dengan sempoi je time tu. Tapi bagi saya. Pengalaman berbuka macam tu agak seronok juga kot. Pertama dan terakhir. haha. Lepas kitorang makan, terus gerak pergi mid valley pula. Main bowling. Yang ni tak rancang pun. Last minit punya plan jugak. haha. Semua last minit lah punya rancangan. Kita gerak pergi mid valley dengan teksi. Ingat memula tuh nak naik bas. Tapi masing-masing tak nampak kelibat bas pun lalu kat jalan raja alang tuh. So kitorang terpaksa berdiri kat tepi jalan raya nak tahan teksi. Itupun agak macam kelakar jugak. Sebab. Takde teksi nak berhenti time kita tahan. So kitorang pun jadi perhatian orang ramai lah time tu. Lama jugak kot saya, wawa dan joker berdiri tepi jalan. haih. Tak dapat bayangkan kalau sorang-sorang tunggu teksi time tu. Malu beb! haha.

So lepas main bowling kat mid valley tuh, kitorang pun balik. Tapi balik asing lah. Saya sorang. Diorang berdua. Apepun. Thanks lah sebab dapat luangkan masa bersama-sama kawan. Even banyak perangai gila masing-masing masa tuh kan. Tapi yang penting kita happy. Dan sebelum terlupa. Saya sempat tengok movie batman time tu jugak. Tapi tengah hari. Kat gsc the club mid valley. Even kena bayar rm25, tapi saya rasa berbaloi lah sebab selesa. Memula ingat nak tengok kat pawagam biasa je, tapi bila tengok orang ramai beratur panjang. Then saya pun rasa malas nak beratur. hehe. Malas nak buang masa. Lagi pun saya sorang je. Lain lah if ramai-ramai kan. Best lah nak beratur panjang. Sekurangnya ada teman nak berbual sementara nak tunggu giliran sampai. Dan sebenarnya. beratur tuh satu kelemahan saya. Kira satu perbuatan yang saya sangat tak suka nak buat. Cukup benci nak beratur. Tak sabar nak tunggu step up movie pulak. 





Saturday, 21 July 2012

SECOND RAMADHAN 2012

Sekarang dah pukul 5.30 pagi, 22 julai 2012. Alhamdullilah la. Dah masuk hari kedua ramadhan kan. Saya pun baru je selesai bersahur. Hey saya bukan alone tau. Tapi berdua with akak saya. Yang istimewa nya sahur hari nie sebab...saya yang sediakan everything. hehe. Dah siap semua, barulah naik bilik atas kejutkan akak. Hari ni saya berjaga sampai ke subuh. Online je semalam. Dah lama tak buat camtu kot. Mungkin ni weekend yang last saya stay rumah. Sebab next weekend, saya akan stay kat masjid. Nak iftar dan berbuka disitu. :)

Dan next week juga, saya dah mula busy dengan kelas memandu pula. Dalam sebulan macam tu saya kena pergi kelas. haih. Nak dapatkan lesen punya pasal kan. Takpe lah. :) By the way semalam saya mimpi memandu kereta. Terbawa-bawa sampai ke mimpi pulak. Kelakar je. Plan saya, nanti bila dah dapat lesen nak masuk kelab drif. yeah. Dah lama teringin sebenarnya. Kali ni taknak tangguh lagi. Lantak apa nak jadi. Nak juga join club tu. yehuuu. Drift! 

Ramadhan kali nie memang fun. tenang je rasa. :) Jadi. Saya nak wish. Salam second ramadhan everyone.^.^. Tak perlu sedih-sedih la sape yang terpaksa sahur sorang-sorang tuh kan. Kita semua pernah lalui pengalaman tuh jugak. Saya sendiri pernah. Memang sayu kan?. Saya harap, sahur next week nanti dengan kawan-kawan pulak. yeay. Dengan buah hati? haha. InsyaAllah. Masing-masing tengah jauh..

Tapi kan, saya teringin nak bersahur dengan anak-anak yatim. InsyaAllah lah. mungkin another week kot. Mesti lagi heaven feeling tuh. Sahur lah dengan siapa-siapa pun. Tetap best sebenarnya.






Friday, 20 July 2012

MEMORI PONTENG PUASA

Hari ni dah pun 21 julai 2012 bersamaan dengan satu ramadhan. kebetulan tak dapat nak tidur lepas bangun sahur tadi, so saja lah nak kongsi some of memories dalam part ponteng puasa nie hah. apsal lah nakal sangat nak ponteng puasa nie kan. haha. 

tahun ni saya berazam taknak ponteng puasa even sehari pun. Amin. sebenarnya susah gak nak jangka peel diri sendiri nie kadang-kadang. ada masa-masa jadi sangat nakal. dah tau tak boleh buat tapi mengada juga nak buat. saya sorang je macam nie??? 

jadi. kalau korang nak tau. ramadhan 2011 merupakan tahun paling latest saya ponteng puasa nie. haha. baru lagi kan?. hah. korang ingat budak-budak je yang reti ponteng puasa? saya yang remaja dah akil baligh nie pun reti ponteng tau. actually time tu bukan sengaja nak ponteng pun. cuma mungkin sebab saya berjaya dihasut oleh satu bisikan halus untuk ponteng puasa. tapi sehari tu je. time tu saya lepak tengok movie kat sunway pyramid. saya juga dengan selamba pegi ke kaunter makanan untuk beli makanan. adoi. kalau ingat balik pasal tu, rasa kelakar gile. hish. berdosanyer la ponteng puasa masa tu. tapi even saya beratur beli makanan time tu,takde pulak yang pasan im a malay girl. sebab memang adam sendiri cakap, my face so chinese looking. kawan-kawan pun ramai cakap camtu. so if saya ponteng pun, orang tak hairan. 

bukan lah saya bangga nak ponteng puasa pun. cuma hari tu je. tahun-tahun yang sudah. rasanya lagi banyak memori ponteng puasa nie. cuma saya tak dapat nak recall the memories. haha. tapi pernah sekali tu. time tu umur saya sekitar 8 atau 9 tahun. disebabkan terlalu haus dan tak tahan nak puasa, saya pun minum air dalam besen kat tandas tu. air tu patut nya pakai untuk mandi. tapi haus punya pasal, lantak lah masa tu. haha. eeeuuuuwww. saya sejak kecil memang dah biasa berpuasa ni actually. dan saya boleh bertahan. cuma dalam sepanjang sebulan ramadhan tu, mesti akan adalah dalam sehari dua saya akan buat pasal punya. tapi hari-hari selebihnya saya memang taat berpuasa.:) 






SEHARI SEBELUM RAMADHAN

Hari ini tanggal 20 julai 2012. Dan hari ini merupakan selang sehari sebelum awal ramadhan. Esok hari dah tanggal 21 julai 2012, tiba lah sudah bulan ramadhan. Apa yang berlaku hari ini cukup memberi pengajaran kepada diri saya. Yelah. Saya ni penganut agama islam yang sangat-sangat sedikit ilmu mengenai hukum agama dan sewaktu dengannya lah. Nak tau ape kah cerita nya? =)
*
*
*
*
*
*
*
TAPI TOLONG JANGAN GELAK OKEY ^.^.........

Saya puasa hari nie. uwaaaa. Okey macam nie cerita nya. Semalam, saya pasang niat nak ganti puasa hari nie. Macam hari-hari sebelum nie lah jugak kan. so. Memula tu, memang ada rasa macam taknak puasa. Tapi. Subuh semalam, saya terjaga dari tidur sekitar pukul 5 pagi. Jadi dah alang-alang terbangun tu, saya pujuk lah diri sendiri untuk bangun dari katil dan turun bawah pegi dapur untuk sahur...

So, sekitar pukul 9 pagi macam tu tadi. Saya tweet random dalam twitter. "sape dah breakfast? atau puasa today?" Lepas tu, ramai lah kawan-kawan tegur dan bagitau yang hari ini haram berpuasa. Jadi saya yang tengah puasa masa tu pun tergamam kejap kan. Eh biar betul tak boleh puasa hari ni? Then. Sorang demi sorang terangkan. Kenapa hari ini tidak boleh berpuasa. So. Saya pun diam je. And. Pergi lah makan untuk membatalkan puasa yang memang tak dikira langsung pun waktu tu kan. haha. aduss. Malu satu hal. Terasa bodoh pun satu hal. haih. Macam-macam lah perasaan bersilih ganti masa tu. Memang sebelum-sebelum ni pun. Saya tak pernah puasa sehari selang ramadhan. So tak pernah lah tau hal nie. Saya cuma tau. Haram berpuasa di hari pertama bulan syawal. 

Kira ini satu pengalaman yang masam manis untuk diri saya kot. ish ish. Tak tahu lah apa reaksi orang bila saya bagitau hal ni. Kena bahan sampai bebiler lah jawabnya. =.=. 

Nasib baik lah saya tweet tanya pasal siapa puasa hari ni tadi kan. Kalau tak? Konfem saya akan terus berpuasa sampai maghrib. uwaaa. Lagi naya. haha. Nasib baik lah puasa tadi sampai pukul 10 pagi camtu je. hish. Ape lah. Insiden ni saya akan ingat sampai bila-bila...



Tuesday, 10 July 2012

PENGALAMAN LAGI

07.07.2012 aritu. saya dan kengkawan pergi lepak kat vogue club mont kiara. berkonvoi lah dalam empat buah kereta. ramai-ramai gerak sekali. at first plan, kita patutnya gerak awal. dalam pukul 8.30 malam. sekali last minit, kitorang semua terpaksa gerak lambat sebab adik member sorang ni sesat. haha. agak lewat juga la kitorang sampai kat vogue club tu. dalam pukul 2 pagi dah. tapi nasib baik kitorang masih sempat enjoy the music. memang ramai gile orang yang datang masa tu. biasalah gelagat budak clubbing kan. mabuk. terkinja-kinja. usha awek. tapi member-member saya langsung tak kacau perempuan. so saya puji part yang itu lah. member saya just enjoy menari kat depan dj spin music. ada yang duduk je. just dalam lebih kurang 3 atau 4 orang yang minum. tak termasuk saya okey. saya memang tak sentuh any drink dalam club. even coke sekalipun. kat vogue club masa tu, saya menari kejap je. patutnya mood nak menari tu awalnya memang so high. tapi mungkin sebab dah agak lewat sampai kat club,so mood menari dah menurun. :)

time saya berblogging ni, hujan turun dengan lebat. waw. Alhamdullilah. :) Sejuk je rasa. sambung cerita. sepanjang kat club tu, kawan-kawan memang jaga saya kaw-kaw baik punya. even saya pergi menari pun, diorang berdiri kat tepi saya. cover so takde lelaki lain yang ganggu. awww. i love it. saya memang suka kawan-kawan yang protect kawan perempuan. sweet lah. :) Then. after that, kitorang lepak mamak kejap. Isi perut. sebab masing-masing tak makan lagi masa tu. saya sorang je tak makan. sebab sangat ngantuk. tengok jam masa tu pun dah pukul 7 pagi. lepas makan, member sorang ni tolong hantar saya pegi subang. sebab saya kena pergi kelas ceramah untuk ambil lesen kereta. 

sepanjang kat ceramah tu, saya lebih banyak tidur. dah lah tak tidur dari semalaman kan. tambah pula dengan tukang bagi ceramah yang boring. memang tidur je lah dalam kelas masa tu. ehehe. bila dah ganti lecturer, barulah saya segar sikit. sebab lecturer yang second tu best. even saya ngantuk, tapi disebabkan karakter dia mengajar best, saya rasa seronok nak belajar. 

Semalam. saya dan apple bersembang hampir sejam. subuh-subuh pula tu. ramai yang puji kitorang sangat sweet. by the way. masing-masing just jadi diri sendiri. jodoh tetap di tangan Tuhan. :)
Apple rajin text and told me, he miss me. As a girl, memang perbuatan seperti itu sangat sweet. ah. tapi masih terlalu awal untuk fikirkan sesuatu yang serius. Biarlah Tuhan jalankan kerja Nya. Kami akan sentiasa kawal diri. Kalau ada petunjuk untuk ke arah itu, apa salahnya melangkah lagi satu step. ^.^

01.07.2012 pula. untuk pertama kali seumur hidup saya. saya bawa dua orang anak yatim dari rumah nur Kasih, bersiar-siar. saya kongsikan pengalaman ni bukan sebab nak tunjuk baik. Cuma saya rasa ia sesuatu perasaan dan pengalaman yang...susah nak ditafsirkan dengan kata-kata. Saya bawa diorang lepak dalam mid valley. belanja makan. lepak-lepak bersembang. anggap diorang macam kawan sendiri. kebetulan masa tu, joker member saya ikut sekali. hemm. saya memang ada perancangan random nak ajak diorang lepak next time lagi. harituh ingat nak belanja diorang tengok wayang, tapi cinema tengah full pula. 

Lagi. lebih kurang dalam beberapa hari lagi dah nak masuk bulan ramadhan. harap-harap, kita semua boleh memperbanyakkan amalan yang baik sepanjang ramadhan kan. :) Tak boleh nakal sangat. haha. jaga diri dan cover makan. sebab time puasa, asyik rasa lapar je. betul tak? standart la tuh. time boleh makan, takde selera pula. time puasa, asyik terasa lapar je. =.=

"HAPPY RAMADHAN DAY"


Thursday, 28 June 2012

FIKIRLAH

Hari ini dah pun masuk 28hb jun 2012. lagi dua hari, julai dah. memang cepat kan? tapi saya takde lah nak rasa macam masa tu cepat sangat berlalu. sebab saya melalui hari-hari dengan baik. tak bazir masa buat benda-benda yang bodoh. maksud saya, bodoh sikit tu memang ade lah. macam tidur lambat, bangun lambat. lepak online lebih masa. ala. standart la macam remaja yang normal tuh kan kan. :)

Saya ada target nak laksanakan rancangan amal kebajikan tu. memang pada mulanya saya just random cakap. tapi entah kenapa tetiber saya terfikir nak jadikan ia realiti. memang banyak juga lah prosedur dan kepayahan yang saya perlu lalui dalam misi nak menjayakannya tuh. tapi bila fikirkan balik yang sememangnya saya ikhlas nak buat, dan saya bertekad nak teruskan je. lagipun saya mendapat sokongan motivasi daripada ahli team yang sama-sama bersemangat nak jadikan plan tuh sampai ia jadi kenyataan. 

sebenarnya buat baik pun susah beb. ingat senang ke? memang lah bunyi macam familiar dengar tapi. pada saya, memang tak masuk akal. sebab ape saya cakap camtu? nak buat amal kebajikan pun orang masih pertikaikan. "kenapa nak buat?" eh laaa korang ni. ada ke patut tanya soalan camtu. kecik ati orang yang kurang bernasib baik tu hah.

saya percaya satu perkara nih. kita semua yang bergelar remaja ni bukanlah orang yang senang. kalau senang pun disebabkan kita menumpang kesenangan ahli keluarga je. So pada saya, takde apa sangat nak dibanggakan pun. Kita sebenarnya hampir serupa saja dengan mereka yang menetap di institusi kebajikan tu. Lebih kurang je. Cuma kita sedikit bernasib baik sebab tidak berada disitu. 

Disamping ingin menambah kenalan baru, saya juga ada misi yang tersirat dalam visi amal kebajikan ni. saya nak tengok siapa diantara manusia-manusia yang ramai dalam dunia ni yang menunjukkan rasa prihatin terhadap nasib orang lain. Prihatin tidak kira apakah darjat dan status diorang. 

Tuesday, 29 May 2012

STRONGER THAN YESTERDAY

nasib baik sempat buka blog today. dan tengok macam agak lama tak update cerita. asyik update pasal gathering event tuh je. dah muak nak update pasal gath tu sebenarnya. tapi. still nak juga. :)

dua minggu kebelakangan ni. saya agak kusut, serabut, kurang bermaya, lemah. saya kurang pasti punca nyer. mungkin sebab saya dah ter over limit bekerja kot. hari-hari sibuk je. so badan pun jadi macam tuh. haha. malam semalam, saya punya baran naik pasal adam. saya ajak dia untuk bersemuka tapi dia diamkan diri. saya tahu dia tak suka menyelesaikan masalah. dia jenis yang suka larikan diri. saya pun cakap kat dia. dia lelaki celaka. lelaki sial. kasar dan kejam bunyinya kan. saya bila marah, apa-apa je saya lepas. adam pun senyap je. 

masalah yang bertimpa datang tuh macam menguji kesabaran saya. dah lah saya sekarang ni tengah pikul beberapa tanggungjawab. tapi, saya takkan mengalah atau putus asa. so far. saya pun tengah kuat sekarang. saja tabahkan hati sendiri. chewah. :)


Thursday, 17 May 2012

KENAPA MASIH SINGLE?

amboi kan. tajuk entri bukan main. kenapa masih single nih ditujukan pada diri saya sendiri okey. saya tak berniat langsung nak kaitkan awak-awak yang masih single diluar sana. haha. kenapa awak masih single fikirkan sendiri je la. kenapa saya pula yang perlu jawab kan? 

so saya terpandang kan diri sendiri yang masih belum berpunya nih. tiada insan istimewa disisi. lonely kononnya. sebenarnya kalau ikutkan jiwa muda atau darah muda nie, saya boleh je ada boyfriend. cinta monyet bersepah sana-sini. cuma mungkin saya belum terbuka hati nak bercinta dan cari pasangan lelaki sebab...banyak sebab lah. saya takut orang mainkan perasaan saya ke. takut ditinggalkan ke. even semua tuh lumrah dalam percintaan,tapi kalau boleh saya taknak lah hal sebegitu berlaku kan. dah bosan lah nak sembuhkan diri dari patah hati ni. hehe. ingat senang ke nak stay single bila dah terbiasa in relationship? saya buat-buat okey tapi in fact saya desperate nak boyfriend. tapi mesti lah nak yang the real one punya. bukan cinta main-main. bukan just come and go. nak lelaki yang serious kat saya.

dan lagi satu sebab saya masih single sekarang. saya terlalu sibuk dengan rutin harian sebagai seorang pekerja, dan kakak yang dibebani dengan pelbagai tanggungjawab. bila macam penat sangat, takde masa nak jumpa orang sangat. lepak dengan kawan-kawan pun on weekend je. itupun tak selalu boleh jumpa. ada hal ini lah. hal itu lah. kalau dah sibuk yang macam ni, bila lah orang nak ngorat saya kan? haha. manader orang suka kat pompuan yang sibuk. 

mengeluh kenapa masih single bukan lah penting sangat pun. cuma saja kongsi luahan hati niih. :) Korang jangan sekali-kali fikir saya jual mahal ke, memilih ke. memang ada lah segelintir tuh kan yang selalu nak cuba masuk line. usha saya. layan saya sweet gitu. tapi. tuh la. saya tak nampak yang mana satu mr. right. so. saya tak boleh sesuka hati terima cinta orang. 

nevermind. mungkin tahun ini saya akan jumpa lelaki itu? haha. jeng jeng. wink wink ^.^. ingatan saya kat faisal masih ada. saya masih sayangkan dia juga. begitu juga dengan adam. jadi. doakan saya cepat-cepat dapat boyfriend, dapat pacar okey. :)






Wednesday, 16 May 2012

DUNIA INI KECIL

06 may 2012 yang lalu, saya dan dyla lepak-lepak. memula kitorang lepak sunway pyramid. disebabkan bosan yang terlampau, kitorang pun pusing-pusing, masuk keluar kedai kat dalam mall tuh macam orang gila. haha. then. kat ground floor tuh ada puma event. ada game for fun untuk siapa-siapa yang berminat nak join. so saya dan dyla pun daftarkan diri dan main game tuh. saja je having fun pun. tak terfikir soal nak menang atau kalah. u

lepas tuh, kitorang lepak kerusi urut pula. saja nak lepaskan sengal-sengal badan. dyla pun sempat beli baju yang dia minat kat satu butik baru buka. saya tak ingat butik ape. sementara tunggu dia, saya lepak dekat luar. time tuh lah pula terserempak dengan sepupu adam. emy dan gang beliau. atuf dan pakwe erin pun ada sekali. actually diorang perasan saya dulu sebelum saya. kecil je dunia nih kan.. saya tak salam diorang semua. kat sepupu adam sorang je. sebab saya rapat dengan dia lebih daripada yang lain. 

lepas lepak sunway, saya dan dyla lepak mid valley pula. kitorang naik bas dari sunway je. tak terfikir nak naik teksi pula masa tuh. time kat mid valley tu, dyla masuk satu butik baju kat floor sebaris dengan cinema tu. so sementara tunggu dia, saya berdiri pandang ke arah luar kedai. perhatikan orang lalu-lalang. dan tiba-tiba. adam lalu. kami pun masing-masing pandang dengan seribu perasaan di dalam hati. saya terkejut. adam terkejut. haha. memang kecil nya dunia nih la. abang wan ada sekali. tapi saya tak perasan abang wan mula-mula tuh. perasan adam sorang je. saya tahu adam nak tegur saya tapi saya macam nak larikan diri so dia pun ajak abang wan blah. saya tahu adam kecil hati masa tuh. 

saya tak sangka dunia ini memang sekecil begini. dalam sehari je mampu terserempak dengan orang yang penting dalam hidup. takdir tuhan siapa mampu jangka kan...


CERITERA 13 MAY

sekarang dah pun 16 may 2012. so cerita yang saya nak kongsi nih berlaku pada 13 may 2012. sebab tuh la saya letak tajuk entri "ceritera 13 may". haha. dah taknak fikir panjang-panjang nak bubuh tajuk apa tadi. 

jadi takyah buang masa. saya teruskan pada cerita je okey. okey kan? :)

*
*
*
*

13 may 2012 tu. saya dijemput kawan gegurl yang bernama dyla untuk join event company dia kat tasik puchong prima. saya kurang ingat sangat tasik apa tah. kalau familiar area puchong, mesti tahu tempat nih. sebab saya pun first time je lepak situ. terpencil. so bila dah sampai kat situ, masing-masing pun tukar baju. so saya dan dyla pun naik banana ski bersama dengan empat orang yang lain tapi saya tak kenal diorang. sebenarnya, saya cuak nak naik sebab saya nih takut kalau terjatuh dalam air. tasik tuh dalam kot. saya trauma lah sebab pernah lemas sebelum ni time kecil-kecil dulu. tapi disebabkan nak juga rasa keseronokan main air, saya beranikan je diri. 

dah sampai kat tengah-tengah tasik, kitorang pun dijatuhkan. jantung saya memang dup dap masa tu. saya takut sangat-sangat. saya tak ingat apa selain takut. saya menggeletar dan saya tak dapat bernafas untuk seketika. pastu pandangan saya bertukar kelam. saya rasa gelap. lepas tu. saya dah tak mampu untuk bergerak. seolah-olah mati untuk beberapa saat masa tuh. sebenarnya, saya masih mampu mendengar suara mereka memanggil-manggil nama saya. dan saya ingat lagi. dyla menangis masa tuh. dengan suara dia cemas suruh saya bangun. tapi saya cuma mampu mendengar dan tidak mampu beri sebarang respons. sehinggalah akhirnya saya dapat buka mata dan terus menangis. lepas berehat kejap, then saya pun akhirnya okey. hehe.

lepas tu, saya minum air kejap dan terus main kayak pula dengan dyla. haha. after incident tuh, saya dapat rasakan trauma saya dekat lautan dalam macam dah beransur pulih. saya semakin berani nak main air. hah. apapun. syukur lah saya masih hidup nih. :)






Tuesday, 15 May 2012

HAPPY TEACHER'S DAY

hari ini dah pun masuk 16 mei 2012. iaitu bersamaan tarikh hari guru. haha. saya dah lupa hampir keseluruhan nama-nama cikgu dan lecturer. im sorry for that. sebab tabiat saya memang susah nak ingat nama orang. :)

apepun. harap siapa saja yang pernah mengajar saya serta mendidik sehingga saya dapat ilmu mereka tuh, terima kasih sangat-sangat saya ucapkan. mungkin saya tidak perlu mention nama bukan? heheh. 

saya pun ada juga sebilangan kecil cikgu yang saya cukup tak suka dulu. cikgu yang suka cakap lepas. or suka meninggikan suara setiap masa. cikgu yang garang tak bertempat ke. haha. standart lah semua tuh kan. tak mungkin pelajar boleh sayang dekat semua cikgu. eeeuuuwww.

harap-harap semua guru bergembira di hari ini. :)



Saturday, 5 May 2012

LUNCH TODAY

sekarang tengah lepak chill dalam bilk. pasang music kuat-kuat sambil online dan mungkin nak update blog hari ini. ini pun baru je balik dari plaza mont kiara. jalan dengan my mum dan adik. beliau malas masak jadi makan dekat luar today. bukan selalu lepak lunch luar nih. so kadang-kadang rasa best juga. lagi satu, tak perlu keluarkan duit. semestinya orang tua yang kena belanja. haha. thanks mum. :)

my mum teringin nak makan kat nando's restaurant. so that's it! my first time dengan nando. hehe. serius saya tak pernah luangkan masa nak cuba makan makanan nando sebelum-sebelum ni. hari ini yang pertama kali nya. komen saya dengan makanan nando.? kira okey-okey lah. sebab makanan utama nando adalah ayam. dan saya pula bukan peminat pada ayam. saya lebih kepada makanan laut. muak lah makan ayam. :)

tadi, saya serahkan pada my mum untuk order kan my food. lagipun saya tak familiar dengan menu nando kan. jadi lebih baik serahkan pada yang pakar je. lepas lunch, pusing-pusing dalam mall kejap lepas tu balik rumah. my mum dan adik-adik yang lain tengah rehat kat ruang tamu tingkat bawah. saya sorang je kat bilik tingkat atas. time weekend macam ni malas nak join diorang kat bawah. prefer duduk dalam bilik sendiri buat apa yang biasanya remaja buat lah. :)

dalam kepala hotak saya sekarang, ada idea mencurah-curah nak update blog tapi harap-harap ia tak hilang nanti. sekarang nak layan tweet jap dan check timeline. so thanks mum for treat lunch hari ini. :)



Tuesday, 1 May 2012

WELCOME MAY

saya tak ada apa sangat nak kongsi dalam entri kali ini. cuma ingin mengucapkan selamat tinggal kepada bulan april. dan selamat datang pula kepada bulan may. bulan bersilih ganti. begitu juga dengan perangai diri. seiring dengan peredaran masa, segala-galanya juga turut berubah. 

sudah genap empat bulan kita melalui tahun 2012 ini. sudah tentu juga banyak cerita yang kita ada. saya? oh sama saja seperti awak semua. melalui kehidupan sebagai seorang anak, seorang kakak, sebagai seorang pekerja, sebagai seorang pelajar dan sebagai seorang remaja perempuan yang degil. haha. 

lagi dua bulan, muncul lah pula bulan ramadhan. begitu cepat waktu berputar bukan? saya merancang untuk join qiamullail bersama beberapa orang kawan. antaranya dyla. samada akan terlaksana atau tidak, seperti biasa perlu tunggu dan lihat. niat ke arah kebaikan sudah pasti Tuhan akan beri jalan untuk kami melakukannya. fikirkan begitu. :)

semoga bulan may membawa banyak cerita yang gembira kepada saya. dan juga kepada awak semua...


Wednesday, 25 April 2012

HIDUP SEORANG BANDUAN

Malam semalam, untuk pertama kalinya saya menyaksikan imam muda. Ia secara tidak sengaja sebenarnya. Lebih tepat lagi hati saya tiba-tiba terbuka untuk menonton rancangan imam muda. Di dalam siri imam muda ketika itu, kesemua imam muda dikehendaki menjalani praktikal dekat salah satu penjara yang terdapat di malaysia ini. Saya tidak tumpukan nama penjara jadi saya sendiri tidak tahu penjara mana satu yang telah mereka kunjungi waktu itu. Para peserta imam muda telah menemu-bual beberapa orang 'banduan akhir' untuk cuba berkongsi cerita dan nasihat selain bertukar-tukar pengalaman hidup. Walaupun hanya melihat dan mendengar segala isi hati 'banduan akhir' melalui kaca televisyen saja, namun entah mengapa saya masih mampu faham kederitaan yang mereka tempuhi disitu (penjara).  

Sebelum saya meneruskan penulisan, mungkin ada di antara awak yang tidak tahu maksud 'banduan akhir'. Kalau awak-awak yang sudah tahu maksud nya, baguslah. Tetapi kepada mereka yang belum tahu, ia bermaksud banduan yang berdepan atau dijatuhkan hukuman mati atau hukuman gantung. Jelas maksudnya? Agak menggerunkan bukan? Seorang pegawai penjara menceritakan, bahawa kematian banduan akhir sudah diketahui mengikut tarikh hukuman mati itu dijatuhkan kepada mereka.

Hal ini membuat saya terfikir sejenak. Adakah benar kematian seorang banduan berada di tangan mahkamah bulat-bulat atau pun Tuhan? Adakah benar seorang hakim boleh menjatuhkan hukuman mati terhadap manusia? Walaupun saya tahu kebenarannya tetapi saya masih lagi cuba bertanya. Teruknya dunia ini jika manusia boleh bertindak sebagai pengambil nyawa terhadap manusia. Bukankah lebih elok sekiranya banduan yang memiliki rekod sebesar mana pun masih diberi peluang untuk membaiki kehidupan untuk kedua kali.? Walau sekejam manapun seorang banduan itu, saya percaya masih terdapat banyak cara untuk menghukum mereka tanpa menjatuhkan hukuman mati. Ia lebih mulia. Entahlah. Cuma saya berpendapat setiap manusia berhak diberi peluang kedua, peluang ketiga dan seterusnya...

Pada saya. manusia selalu mempunyai beribu sebab diatas setiap perbuatan salah yang telah mereka lakukan. Kerana semakin besar dugaan yang mereka terima, semakin besar kesalahan yang mereka boleh lakukan. Dan akhirnya terpaksa meringkuk didalam penjara. Pertama ialah teraniaya dan dikhianati. Kedua disisihkan. Ketiga dilayan dengan teruk di masa lalu mereka. Keempat tidak diterima. Dan seterusnya. Sangat banyak. Semua ini juga antara desakan hidup bukan. Dan jika awak perasan. Penghuni penjara kebanyakannya terdiri daripada golongan yang susah. Iaitu mereka yang memiliki latar belakang hidup yang sangat kucar-kacir. Tidak ramai bilangan banduan yang datang daripada latar belakang yang baik-baik. Dan boleh saya simpulkan begini. Semakin kaya seseorang itu, semakin tipis peluang mereka untuk menghuni didalam penjara. Semakin susah seseorang itu, semakin cerah peluang mereka untuk menghuni didalam penjara. Setuju? Sekali lagi di antara dua darjat! Ahhhh! Dimanakah keadilan? !!!!!!!!!!!

Undang-undang selagi ianya ditetapkan oleh manusia, ia masih tidak selamat untuk mengadili manusia sebenarnya. Orang yang teraniaya selalu terperangkap dengan undang-undang ini. Manakala yang membuat saya rasa menyampah, mereka yang betul-betul melakukan jenayah masih bebas pula di muka bumi ini. Bila mana wang berkuasa, seorang hakim yang menerima rasuah mampu memberi hukuman yang tidak adil pada mereka yang teraniaya ini. Ketidakadilan berada dimana-mana saja. Itulah kebenarannya.

Saya tidak bermaksud hakim menjadi dalang dalam semua ini. Siapa-siapa saja boleh menjadi pengkhianat. Polis. Peguam. Sesiapa saja boleh. Kerana masing-masing merupakan manusia. Saya tidak menulis entri ini untuk menyalahkan satu-satu pihak. Tidak menyalahkan hakim. Tidak juga menyalahkan banduan. Cuma seperti yang saya beritahu tadi. Siapa-siapa saja boleh mempunyai beribu alasan diatas setiap kesalahan yang mereka lakukan. Kita cuma lihat dan dengar secara zahir saja. Lebih eloklah sekiranya kita mengadili dari semua segi. Bukan hanya memandang pada kesalahan mereka saja. Kita perlu tahu mengapa mereka melakukannya. Dan apa yang mendorong mereka. Bagaimana emosi mereka sewaktu melakukannya. 

Saya memang sangat jarang memikirkan nasib seorang banduan sebenarnya.. Ia jarang terlintas di fikiran saya. Dan lebih tepat lagi, mungkin tidak pernah sama sekali memikirkan mereka. Selepas menyaksikan perjalanan dan pengalaman para imam muda melawat para banduan, barulah saya berfikir sejenak mengenai nasib mereka. Saya memikirkan mereka sedalam-dalamnya dan timbul rasa sayu di hati ini sehingga airmata jatuh dengan deras sendirinya. Saya doakan mereka yang teraniaya dan terpaksa menjalani kehidupan didalam penjara agar dirahmati Allah selalu. Walaupun saya sendiri tidak sekuat mana, tetapi saya harap mereka sentiasa kuat dan kuat!!! Kuat zahir dan batin.

Dan kepada para banduan yang memang layak meringkuk didalam penjara juga, terus kuatkan diri. saya masih percaya dengan kuat bahawa ada sebabnya awak melakukan jenayah okey. Alah.. Saya nih taip sebegini macam lah mereka akan baca blog saya pulak. hihi. Saya jadi emo memikirkan mereka tahu? Saya sebak. Saya rasa sedih. Bercampur-baur segala perasaan. Saya mahu mereka menjalani kehidupan yang lebih baik. Saya mahu mereka mendapat keadilan yang sepatutnya.

Sebelum saya mengakhiri entri kali ini, saya ingin menegaskan...
*
*
*
*
*
*
*

BANDUAN BUKAN SAMPAH MASYARAKAT!!!


Tidak ada sesiapa yang layak digelar sampah masyarakat di atas muka bumi ini.






Friday, 20 April 2012

PERSOALAN YANG SELALU KITA FIKIRKAN

Persoalan merupakan soalan-soalan yang selalu difikirkan tetapi kita tidak tahu jawapannya. Ini adalah normal bukan. Setiap masa ada saja persoalan demi persoalan yang muncul dalam minda. Kadang-kala persoalan itu tidak terbatas dek akal pula. Saya percaya semua orang juga seperti ini. Saya tidak ketemukan jawapan. Jadi saya simpulkan ia adalah antara fitrah manusia mungkin. Boleh kah begitu? :)

Saya sendiri setiap hari juga mengalami hal yang sama. Persoalan-persoalan mengenai kehidupan, hidup dan mati, jodoh, rumahtangga, perkahwinan, anak, aset, masa depan, dosa dan pahala. 

Baiklah. Pertama sekali persoalan mengenai mati. Kedengaran ngeri dan sedikit menggerunkan bukan? Saya juga rasa begitu. Timbul rasa takut didalam diri setiap kali memikirkan soal mati. Bagaimana agaknya keadaan saya di saat-saat akhir saya menghembuskan nafas? adakah sewaktu itu saya dalam keadaan yang sempurna sifat atau sebaliknya? dan dimanakah tempatnya? dan apakah sebabnya? adakah saya mati disebabkan kemalangan? atau mungkin dibunuh dengan kejam? atau mungkin diseksa sehingga mati? atau mungkin bunuh diri kah? dan siapa yang berada disisi saya ketika itu? adakah mereka-mereka yang saya sayang ada bersama? apakah mereka sedih atau gembira dengan ketiadaan saya? dan dimanakah nanti mayat saya dikebumikan? Ya Allah. walaupun saat kematian itu satu rahsia yang Tuhan simpan, ia tetap sesuatu yang membuat hati saya sebak memikirkannya. timbul pelbagai perasaan ynag bercampur-baur yang mana saya sendiri tidak mampu huraikan bagaimana rasanya. melihat jauh di dalam diri ini yang penuh dengan elemen jahat, saya risau memikirkan bagaimana nyawa saya ditarik oleh malaikat satu hari nanti. :( sesungguhnya kalau lah Tuhan anugerahkan saya kelebihan supaya boleh mengetahui tarikh mati sendiri, maka saya boleh memperbetulkan segala kekurangan sebelum pulang ke rahmatullah.

Seterusnya persoalan mengenai jodoh. Disebabkan saya masih bujang, jadi saya memang selalu fikirkan mengenai ini. Awak yang sudah berkahwin saya ucapkan tahniah okey. :) Siapa agaknya lelaki yang dijodohkan dengan saya? Bagaimana peribadi beliau? dan adakah dia seorang lelaki yang berjaya dalam hidup atau sebaliknya? adakah kami akan bersatu atas dasar cinta atau bukan? adakah dia mencintai saya sepenuh hati dan bukan sekadar untuk bermain dengan perasaan? dan siapa yang akan menjadi wali di hari pernikahan saya nanti? dan siapa yang akan ada di majlis itu untuk bersama-sama meraikan hari bersejarah saya? adakah nanti saya akan gembira dijodohkan dengan beliau? dan mungkin sampai bila rumah tangga kami akan bertahan? atau mungkin akan kekal untuk selamanya ke akhir hayat? akan bahagiakah kami? adakah hubungan kami akan direstui oleh semua pihak? dan pada umur berapakah saya menamatkan zaman bujang? dan yang paling penting sekali, sempatkah saya merasa pengalaman itu sebelum mati agaknya? Sebenarnya perkahwinan bukan atas dasar cinta semata. tetapi ia lebih kearah tanggungjawab bukan? setuju? Tetapi bercinta sambil bertanggungjawab adalah satu perkara yang sangat menyeronokkan bukan? :) Bercinta dan berkahwin, berkahwin dan bercinta. oh sungguh hebat! :)))))))))))

Seterusnya persoalan mengenai anak. Adakah saya dan suami akan dikurniakan anak sendiri nanti? berapa ramai? bagaimana akhlak mereka agaknya bila sudah besar? adakah hubungan kami sebagai ibubapa dan anak-anak itu nanti akan berjalan lancar atau sebaliknya? adakah saya mampu mendidik dan membesarkan mereka? saya mempunyai latar belakang keluarga yang begitu kompleks dan kronik antara saya dan ibubapa sendiri. Jadi adakah sejarah itu akan berulang diantara saya dan anak-anak nanti? adakah saya mampu menjadi ibu yang baik dan bertanggungjawab kepada mereka? mampukah saya dan suami menyara dan menampung anak-anak? mampukah saya dan suami tidak membuat anak-anak berasa kekurangan dari segi apapun, harta, kebajikan, pendidikan, agama, makan minum, sosial, kegembiraan?

Jadi itu cuma antara persoalan-persoalan yang saya dan yang awak selalu fikirkan. Sebenarnya banyak lagi persoalan-persoalan yang lain tetapi cukuplah setakat ini saya kongsikan bersama awak. Kalau saya masukkan sekali persolan ynag tidak masuk akal didalam entri ini awak akan kata saya ini merepek nanti. haha. Saya memang selalu tertanya-tanya mengenai kebanyakan hal yang tidak masuk akal. Mungkin lain kali jika mood ada, saya akan berkongsi dengan awak. Yang pasti bukan waktu terdekat ini. Saya agak sibuk dengan rutin harian yaNg tidak pernah ada penghujungnya.

Kadang-kadang macam mengada-ngada pun ada bila fikirkan semua ini bukan? hehe.

SAYA TAK MENGADA OKEY!!!

SAYA COOL:)


DUA DARI KIRI ITU SAYA. POSE WITH KAWAN:)









Thursday, 19 April 2012

KATA-KATA HIKMAT




senyum selalu dengan adik okey:)




KEKADANG kita terasa amat longlai sekali. Dalam pada meneruskan kehidupan ini, terasa amat payah benar. Seolah hendak melangkah pun tidak bermaya. Apa lagi untuk mencapai kejayaan yang besar, memang jauh sekali. Kita ni kalau tidak disuntik dengan kata-kata perangsang sesekali, memang bertambah-tambah la malasnya. Hehehe.. Kata-kata hikmat ini saya perolehi dari beberapa sumber. Maknanya bukan saya yang merekanya okey. :)



Jadi bacalah koleksi kata-kata hikmah ‘motivasi’ di bawah. Semoga semangat awak pulih seperti sediakala. Semoga semangat juang awak kembali segar. Semoga awak mendapat hikmah dan kebaikan daripadanya.  Agar jiwa awak kembali kental. Agar jiwa awa kembali bersemarak. Seolah seseorang yang baru sahaja menghabiskan segelas air sejuk selepas dahaga yang amat sangat.





1. Orang yang paling berkuasa adalah orang yang dapat menguasai dirinya sendiri.

2. Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada.

3. Kegagalan ialah satu-satunya yang dapat diraih tanpa pengerahan tenaga sedikit pun.

4. Jika anda takut pada sesuatu, lihatlah & hadapilah.

5. Jika anda hilang segala-galanya, jangan lupa, kerana anda masih mempunyai masa depan.

6. Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan.

7. Tidak pernah wujud orang malas. Orang yang dianggap malas ialah orang yang tidak dapat mencari pekerjaan yang sesuai dengan minatnya.

8. Tidak penting sama ada berapa lama kita hidup. Yang penting bagaimana keadaan kita semasa hidup.

9. Tanpa permulaan, anda tidak akan sampai ke mana-mana.

10. Orang yang bijak mempelajari banyak perkara daripada musuhnya sendiri.

11. Semangat yang kuat mampu mengatasi apa sahaja cabaran yang datang.

12. Selagi kita mencuba dan berusaha, selagi itulah kita akan beroleh apa yang kita hajati.

13. Anda tidak akan berasa penat sekiranya melakukan perkara yang anda suka.

14. Lombong emas dalam diri kamu adalah fikiran kamu. Kamu dapat menggalinya sedalam-dalamnya dan sepuas-puas yang kamu inginkan

15. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan.

16. Seseorang menganggap ujian sebagai batu penghalang, sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan.

17. Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal, tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah.

18. Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul.

19. Gagal selepas usaha adalah hikmah, anda akan mendapat sesuatu yang lebih besar daripada apa yang anda sangkakan.