Subscribe:

Monday, 23 January 2012

SAYA DAN PENIPUAN

Saya selalu bertanyakan pada diri sendiri. Atas sebab apa saya suka melakukan penipuan.
Sebenarnya. Menipu bukanlah satu perbuatan yang mudah dilakukan. Saya menipu kerana terdesak. Terpaksa dan bukan dengan rela hati. Memang benar. Bila melibatkan diri dengan penipuan. Hati akan terguris. Sakit.
Apa. Awak fikir menipu itu kerja mudah? Ia menyebabkan saya dilanda keresahan setiap masa.!


Entah mengapa. Boleh saja untuk berterus-terang. Tetapi. Ia tidak semudah yang disangka. Lidah akan menjadi kelu. Semua perkataan kedengaran janggal. Bila saja saya berterus-terang. Sungguh ramai pihak yang akan terguris hati.
Hidup ini begitu sinikal sekali bukan. :)


Menipu bagi sesetengah orang hanya perkara biasa sahaja bukan? Ya. Saya juga berpendapat sebegitu bila selalu menipu orang. Tetapi. Saya menipu atas dasar untuk menjaga hati orang. itu matlamat utama saya.
Perasaan orang itu perlu dijaga sebaik mungkin kerana saya tidak mahukan karma menghukum saya di belakang hari. kuasa karma itu sangat hebat. Jadi saya tidak mahu mencabar kuasa karma.


Perasaan cemburu kadang-kala menjadikan diri saya semakin jahat dari yang sepatutnya. boleh saja saya meluahkan perasaan cemburu dan marah kepada mana-mana perempuan yang mengguris perasaan saya. tetapi. disini lah saya perlu bijak mengawal emosi dan menjadi penipu yang terbilang dan gemilang.
tarik nafas sedalam-dalamnya dan... lepaskan saja perempuan itu. Saya berkata pada diri. Jika saya menyakiti hati mereka, hati saya akan lebih sakit melihat mereka sakit hati disebabkan saya.
Masing-masing adalah perempuan. Dan tahu bagaimana rasanya bila hati disakiti bukan? :)


Ia sungguh menyakitkan hati. Bila terpaksa fikirkan perasaan orang lain. agree.?
sebab. risiko nya. hati sendiri pula yang akan sakit. Tapi. sekiranya bersikap pentingkan hati sendiri. hati orang lain pula yang terpaksa tanggung sakit. haip. haha.


Saya tidak dapat hitung berapa banyak saya menipu orang sepanjang hayat saya. yang pasti. kerap juga saya menipu orang. pada saya. menipu ini tujuan utamanya ialah mengelakkan hal yang rumit menjadi semakin rumit. setuju? sebab itu kita menipu. kita ingin jaga keharmonian satu-satu hubungan. maka dalam sesetengah hal. kita terpaksa menipu.
masalahnya. tidak semua orang boleh faham niat baik kita dengan menipu mereka. risiko untuk dibenci sangat tinggi. bukan? :)


saya sendiri tidak suka bila ditipu orang. tidak kah awak berasa pelik. kita sendiri bencikan penipuan tetapi masih melakukannya? maksud saya. kita rasa marah bila ditipu. tetapi. kita juga melakukan hal yang sama.

pada saya sendiri. tidak tahu lah pada orang lain bagaimana.
semakin istimewa dan penting seseorang itu dalam hidup saya, semakin sakit hati jika ditipu oleh mereka.
faham maksud saya? :)
begitu mudah sakit hati jika ditipu orang tersayang. orang tersayang itu merangkumi kekasih hati, keluarga, kawan karib.

sebagai makhluk Tuhan. saya sendiri dapat rasakan. manusia ini sangat kompleks dan tidak mampu dihuraikan dengan apa hujah sekalipun di atas kejadian itu.
:)

APA ITU MATANG

hah. saya baru saja selesai having my supper. makan nasi putih berlaukkan ikan masak pedas. kalau hari-hari makan lewat macam ni. boleh gemuk lah saya. :)


tadi sambil-sambil makan kat ruang tamu seorang diri. family lain semua dah masuk tidur. saya on9 facebook sekali. reply komen kawan. komen status kawan. dan dari situ lah tercetus idea nak tulis pasal matang. sebab kami bercakap mengenai topik matang.


okey. sebelum itu. kalau ikut pada pandangan diri sendiri yang cetek ilmu ni. apa pemahaman mengenai matang? apa yang terlintas di fikiran awak bila dengar perkataan 'matang' ini.?
haip. jangan rujuk kamus dewan dulu okey. cuba terjemahkan maksud 'matang' ini mengikut pemahaman masing-masing.
macam profesor lah pulak kan. siap bagi arahan. haha.
kalau ikut pemahaman saya. matang bermaksud. akal fikiran yang dewasa. yang bertindak berlandaskan logik dan sesuai dengan keadaan. rasional dalam semua perkara. bercakap tidak mengikut perasaan semata-mata. hah. sama tidak macam apa yang awak fikir.?
saya sangat malas nak google. dan sangat malas nak cari kamus dewan sekarang. :)
jadi saya cuma andaikan itulah maksud 'matang'.

tadi. member A berpendapat. pengalaman itu yang mematangkan kita. jadi. saya rasa tidak begitu setuju dengan A. dan. beritahu dia. matang tidak semestinya melalui pengalaman. kerana kita menjadi matang dengan sendirinya tanpa kita sedari dan bukan berfaktorkan pengalaman.
pengalaman hidup selalu dikaitkan dengan matang. maksudnya. kita semua menjadi matang pada hari ini adalah disebabkan pengalaman lalu.


yah. semua orang ada pandangan masing-masing. tetapi. saya tidak rasa. pengalaman itu lah penyebab saya boleh menjadi matang. penyebab awak menjadi matang. kerana. tiba waktunya. awak akan melangkah ke fasa kematangan meninggalkan fasa kanak-kanak awak. pengalaman lalu itu cuma lah sekadar memori. sekadar cerita hidup yang awak perlu ingat. pengalaman lalu awak itu sesuai dijadikan panduan untuk awak melangkah ke masa depan. nampak maksud saya.?
semua orang itu. bila tiba waktunya. mereka akan sendirinya menjadi matang. tidak terdorong oleh mana-mana sebab.