Subscribe:

Tuesday, 24 January 2012

WHY SO SERIOUS

jam sudah pun menunjukkan pukul 4 pagi. yeah. saya masih belum berasa ngantuk. sambil mendengar lagu kegemaran. 'raise your glass'. okey. sejarah saya menyukai lagu ini? melalui movie NEW YEAR'S EVE. :) awak dah tengok belum movie itu? rugi kalau tak tengok. saya tengok movie tu dua kali tau. haha. tengok alone! teringin nak tengok berpasangan ajak siapa-siapa yang boleh dipercayai. tetapi. disebabkan malas berfikir panjang. saya pilih untuk tengok sendirian saja. lagipun kalau ajak orang. takut nanti tidak sefahaman nak tengok movie apa. dia nak tengok yang itu. saya nak tengok yang ini. nah. lagi selesa tengok seorang diri. tidak panjang cerita. fullstop. keputusan muktamad! :)

gosh. movie itu memang awesome sangat-sangat. saya macam terpanggil nak tengok banyak kali. haha.
pada mulanya. saya tidak rasakan movie ini best. tapi saja beli tiket. tiada pilihan lain. sebab boring sangat-sangat. bila dah tengok. woahoho. sumpah. perasaan dalam hati ini rasa macam nak meloncat kegirangan. entahlah. bagi saya. movie ni really bagi motivated. buat saya bersemangat balik. buat saya rasa happy sangat! nah. sepanjang menonton, saya gelak berkali-kali. gelak bukan bermaksud kelakar. tetapi disebabkan sangat teruja, terhibur. haha. memang excited. susunan cerita yang sangat relax. penuh saspens. tidak boring. tidak mengarut. terselit nilai kasih sayang. cinta. awwwww. :)
thanks to pengarah movie ni. salute awak.

kalau awak cuba nilai movie tu dari satu sudut, awak akan perasan. dalam hidup ini. begitu ramai orang terlalu serius menjalani kehidupan sehingga mengabaikan perasaan sendiri. faham maksud saya?
terikat dengan tanggungjawab sehingga terlupa meluangkan masa untuk bergembira. pendek kata. menghabiskan masa dengan keseriusan. sangat tipis masa yang ada untuk bergembira. nampak?
seolah-olah. kita tidak punya life. kita hidup untuk kerja dan kerja. hanya kerja.! tipikal sekali bukan?
tidak kira lah siapa. samada mereka itu pelajar atau pekerja atau surirumah. dan apa sahaja jenis pekerjaan pun. begitulah kita semua menjalani hidup seharian.
pelajar sibuk dengan kerja-kerja sekolah yang bertimbun. perlu disiapkan sebelum deadline. ditambah dengan aktiviti sukan yang diwajibkan kepada mereka. menjadikan mereka manusia yang sangat sibuk. terkejar-kejar dengan semua itu. balik rumah dan tidur. esoknya. ulang semula rutin harian.

surirumah pula perlu melayan suami dan anak-anak. bangun awal pagi menyediakan sarapan. buat kerja-kerja rumah yang tidak ada penghujungnya. basuh kain. jemur pakaian. lipat kain. bersihkan rumah. masak. kemas itu ini. sekiranya mempunyai baby kecil. bertambah dua kali ganda kesibukan sebagai surirumah. sudah penat melayan karenah anak kecil. perlu melayan karenah suami pula secara zahir dan batin. awak faham maksud saya bukan? :)

sungguh! tiada waktu untuk diri sendiri. hal ini nampak remeh. tetapi ia sangat memberi kesan sekiranya awak fikirkan secara logik.
jiwa kita kosong kerana kesibukan. oleh itu. mudah sekali berasa stres atau jatuh sakit.
kita terlalu sibuk! terlalu serius!

kita begitu mengejar masa depan. sehingga terlupa bahawa terlalu banyak hal yang kita tidak sempat nikmati. dunia hari ini adalah seperti itu bukan? kita sama-sama dapat lihat. kita terlalu mengejar masa.

saya sendiri begitu. terlalu banyak hal yang saya abaikan. apabila menonton movie itu. barulah saya sedar. saya terlupa menikmati kehidupan. terlupa menikmati keseronokan. terlupa pada diri sendiri.
tubuh ini sudah semestinya terlalu letih. kerana dipaksa bekerja dan bekerja tanpa henti.
kita jarang memikirkan diri sendiri. terlalu memaksa kudrat untuk bekerja. lifeless bukan? :)

kita sangka. sekali-sekala bercuti dan berehat itu satu cara yang sesuai untuk bergembira sambil tenangkan diri. nah. disinilah kesilapan yang ketara sekali. sekalipun kita bercuti. kita belum mampu takluki semula kegembiraan, kebahagiaan, ketenangan yang telah hilang itu. akhirnya. kita cuma bercuti dan secara luaran sahaja nampak gembira. tetapi jiwa kita kosong.percutian yang hambar bukan? :)
betul lah sebagaimana pepatah. kita boleh membeli katil tetapi tidak mampu membeli tidur yang lena...

baiklah. tinggalkan movie itu. dan kembali kepada realiti. cuba buka mata dan perhatikan keadaan di sekeliling. tidak kira dimana pun awak berada waktu ini. perhatikan. apa yang awak nampak? apa yang ada bersama awak? kalau awak sedang berehat didalam rumah. sudah tentu awak akan nampak peralatan rumah. ahli keluarga atau kawan-kawan. bukan? sekiranya awak berada di dalam pejabat. awak akan lihat rakan sepejabat. meja kerusi segala. bukan? persoalan tersirat yang saya mahu awak lihat adalah. apakah awak dapat lihat kegembiraan di sekeliling awak? kebahagiaan? ketenangan? keamanan?
tidak. awak tidak mampu melihat semua itu. awak tidak mampu merasa semua itu dengan hati. kerana ia sudah bersembunyi dimana-mana sepanjang kita sibuk mengejar masa depan. kita sudah terlupa pada mereka. oleh itu. sama-sama lah kita ubah cara kita menjalani kehidupan ini. jika tidak. hanya penyesalan akan menjadi teman sepanjang hayat kita di penghujung hidup kelak. tak sanggup bukan? :)

                              "HEY. WHY SO SERIOUS?" :)

SAD DAY

'nah. hari ini. saya rasa sedih sangat. tidak boleh sertakan sebab-sebab utama kenapa saya bersedih.
terasa kecil hati dekat orang rumah yang buat muka kat saya. tak sure apa salah saya. tapi malas nak bertanya. pendamkan saja. sedapkan hati sendiri dan fikir positif. oh tidak. nampaknya. bulan januari ini bulan bersedih saya. :)

sekarang. masih kat johor lagi. rindu kat damansara dah. esok. kalau tidak ada apa-apa halangan. saya akan ke pejabat agama. selesaikan apa yang belum. hal itu perlu ada titik noktah. kalau tidak. ia akan tergantung sampai bila-bila tiada berkesudahan. hal itu lah yang telah meragut kegembiraan saya selama ini. sejak saya kecil. saya harap. dapat selesaikannya.
saya sudah kehilangan keyakinan sedikit demi sedikit. hemmm. apa yang patut saya lakukan.
semangat entah lari kemana. hey semangat. tolong pulang okey. saya perlukan awak.

saya rasa lemah hari ini. menangis menenangkan fikiran diluar rumah. tarik nafas dalam-dalam dan pandang ke langit. cuba mencari kekuatan agar saya tidak rasa kehilangan.

sepanjang tidur kat selanchar selama 4 hari 3 malam. mama soha yang bancuhkan air untuk saya setiap pagi. sayu hati ini. tersentuh. betapa kasih sayang seorang ibu itu sungguh menyeronokkan. ah. kenapa lah dia bukan ibu kandung saya. desperate kasih sayang seorang ibu. sedihnya. :(

seumur hidup saya. tidak pernah dimanjakan oleh ibu dan bapa kandung sendiri. saya hampir terlupa. saya sudah kehilangan ayah kandung. dia telah meninggal dunia sejak saya kecil lagi. dan saya sendiri tidak ada ingatan mengenai beliau. tidak pernah tahu bagaimana rupa arwah. err. hampir terlupa lagi. ayah kandung saya bukan beragama islam. jadi. patut nya tidak boleh digelar 'arwah' bukan? ilmu agama islam yang saya ada sangat cetek. jadi saya tidak begitu arif.

selalu juga. saya bercakap dengan bintang. seolah-olah bintang itu adalah ayah kandung saya. dan. airmata saya akan jatuh. dengan berbuat begitu, saya menjadi emosi. sukar untuk dijelaskan perasaan itu. bila saja saya rasa tidak bermaya dengan masalah, saya akan mengadu kepada bintang di langit itu. seperti yang saya kata tadi. saya umpamakan ia adalah ayah saya. mengadu pada roh ayah.

kata ahli keluarga kandung yang lain. ayah kandung saya itu dulunya seorang polis. wah. dan semua orang kata. dia lelaki yang sangat garang. polis mestilah garang dan tegas. :)
sayang sekali. dia pergi sebelum saya sempat kenal dia. haih. dimana dan dalam keadaan bagaimana baru kita boleh bersua papa.? :(
papa tidak pernah muncul didalam mimpi saya. emm. pernahkah beliau masuk ke dalam mimpi saya.? saya tidak ingat.
tahun 2007 yang lalu. adalah sekali saya tatap gambar papa. patut cakap mendiang? mendiang papa? betul? err. ah. malas nak fikir. perkataan mendiang ini pun secara kebetulan terlintas di kepala. memahami yang saya tengah memikirkan apa gelaran untuk orang yang telah meninggal dunia bagi orang bukan islam.

hey papa. harap awak boleh jumpa saya. secara paranormal bersua pun tidak mengapa. saya rela. :)
saya benar-benar ingin mengadu bermacam hal pada awak. saya nak awak tenangkan saya. redakan pergolakan dijiwa ini. boleh kan?
haih. saya harap. papa dengar suara hati saya. kalau papa baca blog saya sekalipun lagi baik. :)
tapi. ah. mustahil. papa berada di dunia lain. kita masing-masing hidup di alam yang berbeza.

baiklah. saya andaikan yang papa tengah perhatikan saya. dan bertanya isi hati saya.
jujur nya papa. saya nak sebuah keluarga yang lengkap. agar saya tidak rasa kekurangan kasih sayang. kerana. kasih sayang itu lah kekuatan. dan. saya nak papa jaga saya dengan sebaiknya. jangan biarkan saya disakiti oleh sesiapa pun. jangan biarkan mereka buat saya menangis. datanglah tenangkan saya bila saya tidak kuat. okey.? we have a deal. :)

okey. saya rasa sedikit lega sekarang. mungkin papa memang berada di sebelah saya ya.? :)
tarik nafas dalam-dalam~ ^.^