Subscribe:

Thursday, 19 April 2012

KATA-KATA HIKMAT
senyum selalu dengan adik okey:)
KEKADANG kita terasa amat longlai sekali. Dalam pada meneruskan kehidupan ini, terasa amat payah benar. Seolah hendak melangkah pun tidak bermaya. Apa lagi untuk mencapai kejayaan yang besar, memang jauh sekali. Kita ni kalau tidak disuntik dengan kata-kata perangsang sesekali, memang bertambah-tambah la malasnya. Hehehe.. Kata-kata hikmat ini saya perolehi dari beberapa sumber. Maknanya bukan saya yang merekanya okey. :)Jadi bacalah koleksi kata-kata hikmah ‘motivasi’ di bawah. Semoga semangat awak pulih seperti sediakala. Semoga semangat juang awak kembali segar. Semoga awak mendapat hikmah dan kebaikan daripadanya.  Agar jiwa awak kembali kental. Agar jiwa awa kembali bersemarak. Seolah seseorang yang baru sahaja menghabiskan segelas air sejuk selepas dahaga yang amat sangat.

1. Orang yang paling berkuasa adalah orang yang dapat menguasai dirinya sendiri.

2. Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada.

3. Kegagalan ialah satu-satunya yang dapat diraih tanpa pengerahan tenaga sedikit pun.

4. Jika anda takut pada sesuatu, lihatlah & hadapilah.

5. Jika anda hilang segala-galanya, jangan lupa, kerana anda masih mempunyai masa depan.

6. Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan.

7. Tidak pernah wujud orang malas. Orang yang dianggap malas ialah orang yang tidak dapat mencari pekerjaan yang sesuai dengan minatnya.

8. Tidak penting sama ada berapa lama kita hidup. Yang penting bagaimana keadaan kita semasa hidup.

9. Tanpa permulaan, anda tidak akan sampai ke mana-mana.

10. Orang yang bijak mempelajari banyak perkara daripada musuhnya sendiri.

11. Semangat yang kuat mampu mengatasi apa sahaja cabaran yang datang.

12. Selagi kita mencuba dan berusaha, selagi itulah kita akan beroleh apa yang kita hajati.

13. Anda tidak akan berasa penat sekiranya melakukan perkara yang anda suka.

14. Lombong emas dalam diri kamu adalah fikiran kamu. Kamu dapat menggalinya sedalam-dalamnya dan sepuas-puas yang kamu inginkan

15. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan.

16. Seseorang menganggap ujian sebagai batu penghalang, sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan.

17. Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal, tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah.

18. Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul.

19. Gagal selepas usaha adalah hikmah, anda akan mendapat sesuatu yang lebih besar daripada apa yang anda sangkakan.
PERGADUHAN ANTARA ADIK-BERADIKSiapa diantara awak yang punya adik-beradik? haha. Apahal tanya soalan macam ni pulak kan? mesti ramai antara awak yang ada adik-beradik betul? nasib lah siapa anak tunggal tuh kan. lonely forever. hehe. Saya antara insan yang dianugerahkan adik-beradik dalam jumlah yang sangat ramai. 

SANGAT RAMAI OKEY! 

Sekarang saya duduk rumah parents dekat mont kiara. dan tiga orang adik kecil stay sekali. Kira, saya kakak sulung dalam rumah ini lah. Yang sorang umur 6 tahun. yang sorang lagi umur 4 tahun. dan si kecil sekali baru berumur 2 tahun. kira semua masih kecil-kecil lagi. budak hingusan. haha. nak ajak diorang berbual pun memang takde mood lah kan. ape je yang diorang faham. Setakat sembang pasal kartun bolehlah. Haih kenapa lah kakak dan abang tak duduk sekali disini. :(

Saya taktau lah. Even sayang macamana sekalipun saya dekat diorang, dalam sehari tuh mesti gaduh. Saya pula jarang sekali nak mengalah kat adik-adik. err. Bukanlah selalu nak menangkan diri tapi sometimes tuh macam lagi banyak layankan pergaduhan tuh. Saya yang kakak nih taknak mengalah, lebih lagilah adik-adik. Kadang-kadang tuh rasa macam better tak payah ada adik-beradik. Senang hidup. Tapi tak terluah di mulut okey. hehe. Tak sanggup nak cakap macam ni.

saya memang agak penyayang. selalu layan adik-beradik dengan baik. selalu manjakan diorang. tapi dalam some part, kalau diorang nakal sampai buat saya marah memang tiba-tiba saya terpaksa bertukar watak. dalam rumah ni. bila hari-hari menghadap karenah diorang, kadang-kadang penat juga. sayang tuh memang lah sayang.

saya selalu gaduh dengan adik yang umur 6 tahun tuh. sebab mulut dia laser sangat. kadang-kadang tuh rasa dia nih kurang ajar sikit. so saya kena tegas dan garang dekat dia sorang berbanding adik-beradik yang lain. memang hari-hari lah saya selalu rasa bengang dekat dia. hati saya sakit bila terpaksa marah dia. terpaksa pukul-pukul sikit. tapi nasib baik dia tetap rapat dengan saya. haha. diorang tak pernah rasa saya nih kakak yang garang.

adik-beradik saya yang lain kebanyakkannya duduk berjauhan. ada yang duduk perlis. ada yang duduk dekat johor. memang jarang lah kitorang nak berkumpul semua sekali. so. kesimpulannya ialah. camne pun, pergaduhan antara adik-beradik tetap sesuatu yang sweet. :)

KALAU TAK GADUH BOLEH TAK???saya lah kakak mithali nih.hehe.