Subscribe:

Tuesday, 14 February 2012

BARAN MELAMPAU

sejak kebelakangan ini. saya memang sangat mudah marah. baran saya dengan cepat boleh naik. pantang bila dikacau. saya akan melenting bergaduh seolah-olah hal itu begitu besar.

dan saya selalu saja gaduh dengan lappy hak milik hakiki ini. kenapa? sebab ia sangat suka buat hal. saya bencikan lappy ini.
sebenarnya saya sayangkan ia kerana ia merupakan pemberian daripada abang ipar saya. tetapi. arrrgggh.
ia suka buat hal dan membuatkan baran saya meledak dengan melampau. ia suka mencabar kesabaran saya. damn! damn! damn!
$#%&%$%%!!!!!!!!!

MEREMPAT

haip. =.=
merempat? siapa? saya?
haha. sabar okey. saya memang hendak cerita dan kongsikan kepada awak.

secara zahirnya. saya memang seolah-olah hidup sebagai seorang perempat. menumpang berteduh di rumah orang. dan orang itu pula bukanlah orang yang saya kenal dalam tempoh yang lama. dan. saya tidak lah tidur di rumah itu setiap hari. saya cuma akan pulang untuk tidur bila saya betul-betul keletihan. nasib saya sedikit baik kerana mereka menjaga saya dengan baik sekali. dan tidak mengambil kesempatan sedikitpun terhadap saya. namun. tiada siapa dapat meramal apa yang mungkin akan terjadi di masa akan datang bukan. kerana kebaikan manusia itu kadang-kala ada pasang-surut nya. sebagai langkah berhati-hati. saya selalu ingatkan diri sendiri untuk sentiasa berjaga-jaga. sukar untuk meramal apa yang ada di dalam pemikiran orang. maka. itu lah yang menakutkan saya.

saya selalu dilanda keresahan yang memanjang sepanjang berada di rumah itu. pernahkah awak merasakan situasi begitu? ia membuatkan saya sentiasa hidup di dalam ketakutan. ia seperti saya lebih takutkan orang rumah berbanding hantu. wuuuuu. tetapi. saya tiada pilihan lain setakat ini. sebab itu saya bertekad untuk bekerja keras dan berpindah.

saya bernasib baik sebab pernah melalui detik genting seperti ini di masa lalu. ia mengajar saya untuk menghadapi semua ini dengan rasional. saya perlu tenang. jika tidak. saya pasti boleh jadi gila. :)
dan sudah tentu saya tidak mahu menjadi gila. ^.^

saya masih punya kawan-kawan. jadi ia tidaklah seteruk yang disangka. hemmm.. hidup ini kadang-kala.. awak tahu lah apa yang saya ingin katakan. :)

MEMORI HARIJADI

saya bukanlah termasuk dalam golongan yang suka meraikan harijadi. oleh itu. saya tidak begitu banyak punya memori berkaitan sambutan harijadi ini.

namun begitu. kadangkala Tuhan telah merancang kejutan buat diri kita tanpa kita sedari. :)
walaubagaimana kita merancang untuk tidak meraikannya, kita tidak mampu menolak ketentuan Takdir.

pada 2010 dan 2011. dua tahun berturut saya diraikan adam pada tarikh lahir saya. iaitu 08 november. :)
saya tidak menduga sama sekali. ia terjadi atas ketentuan Ilahi.

pada 08 november 2010. saya dan adam makan malam bersama dan menonton wayang. pada masa itu. tiada kek ataupun pemberian. cuma mempunyai adam yang sudi meluangkan masa bersama-sama di hari istimewa saya. banyak kali dia bertanya kepada saya jika saya ingin meminta apa-apa sebagai hadiah. tetapi. saya tiada jawapan kerana bagi saya, adam lah hadiah yang paling bernilai hari itu.
saya masih ingat lagi. saya telah melukakan hati dia pada hari itu. samar-samar apa yang telah berlaku. saya tidak begitu ingat lagi.

kalau tidak silap saya. saya berasa sangat lost dengan masalah-masalah peribadi. lalu. saya tidak dapat melayan adam dengan baik. dan lebih banyak ignore dia. dan keadaan menjadi sangat janggal. dan. mood masing-masing 100% hilang. :(

lalu. kami berdua duduk di bahu jalan. dan adam bersila sambil menutup muka. lama dia berbuat begitu. saya tahu. dia berasa sangat kecewa dan marah terhadap diri saya. cuma dia tidak meluahkan. semua tergambar dari air muka saja. bila tengok dia terus-terusan mendiamkan diri. saya beranikan diri untuk memujuk. walaupun saya tahu memang sangat lemah dalam bab pujuk-memujuk. kalau ikutkan, saya terfikir mahu membiarkan saja dia dan blah dari situ malam itu. cuma saya tidak sampai hati.

akhirnya. adam ambil keputusan untuk membawa saya ikut kemana saja dia pergi pada malam itu. saya tahu. dia berbuat begitu sebab tidak mahu mengeruhkan lagi keadaan yang memang sudah teruk. dan cuba menenangkan saya yang tengah kusut.
hemm. kalau diingatkan kembali masa itu. terasa sangat kejam melayan adam sebegitu. tapi. saya tidak pula mampu menyembunyikan kecelaruan yang saya tengah alami. memang masa itu saya betul-betul serabut. saya tidak mampu berfikir. tidak mampu bergembira..

itulah ceritera harijadi saya pada tahun 2010. dan sekali lagi saya diberi memori harijadi pada 08 november 2011. dan masa itu. adam yang rancang untuk meraikan. sangat mengharukan bila dia ingat tarikh lahir saya. kami berdua keluar ke kompleks beli-belah untuk beli kek. dia menyuruh saya pilih kek mana yang saya nak. dia belanja segalanya. dan. semuanya sangat bahagia sekali. tiada pertelingkahan. tiada masalah. :)
mungkin ini sebagai ganti bukan? :)
Tuhan itu adil. Dia tidak pula menguji saya dengan masalah setiap tahun.

masa itu. saya diraikan dengan irfan sepupu adam sekali. memandangkan tarikh lahir kami cuma beza sehari.
malam itu. kami berdua diraikan di bawah perkarangan rumah adam dekat hillpark. seingat saya. yay, wan, turut sekali. saya menyuruh adam untuk jemput faisal sekali. tetapi faisal tidak menghadirkan diri. dan saya sendiri tahu apa sebabnya. :)
kawan-kawan adam siap adakan acara baling tepung dan telur lagi. haih. =.=
saya memang berterima kasih kepada adam atas memori itu. dan tidak lupa. hati saya mengucapkan syukur kepada Allah sebab telah memberi takdir sebegitu kepada saya. :)

MEREKA BEGITU RUPANYA

baru saja duduk terdiam seorang diri selepas menyaksikan drama peperangan kawan-kawan yang tidak berapa kawan kepada saya. haha. mereka ini gadis-gadis yang mencintai lelaki yang sama.
sesungguhnya. cemburu di hati mereka telah membuat mereka bertindak sedemikian.
sudah agak lama juga saya mengikuti perkembangan mereka ini secara tidak sengaja dan secara kebetulan. Tuhan sendiri yang telah memberi ruang pada saya untuk menjejaki mereka. :)

baik lah. bagi saya. cinta itu kadang-kadang membuatkan kita kelihatan bodoh bukan. disebabkan cinta. kita boleh berubah 100% menjadi seorang yang bukan diri kita. kita menjadi hipokrit. menjadi kejam. menjadi tamak. pentingkan diri. dan macam-macam lagi. mungkin ini adalah normal bagi sesetengah orang. dan saya pasti. ramai yang mengalami situasi ini. mengejar cinta yang bukan menjadi hak milik hakiki. :)

sudah agak lama saya tidak melibatkan diri di dalam percintaan. sebab? saya tidak ingin melukakan hati gadis-gadis yang saya ceritakan tadi. :)
saya lah yang patut mengalah dan mengasingkan diri. sedih tetapi. saya bangga sekiranya saya mampu menjaga hati mereka. :)

hidup ini semuanya nampak sukar bila kita memiliki rasa iri hati terhadap orang lain. maka. itulah yang membuat kita berasa benci antara satu sama lain. arrrggghhh. =.=