Subscribe:

Friday, 20 April 2012

PERSOALAN YANG SELALU KITA FIKIRKAN

Persoalan merupakan soalan-soalan yang selalu difikirkan tetapi kita tidak tahu jawapannya. Ini adalah normal bukan. Setiap masa ada saja persoalan demi persoalan yang muncul dalam minda. Kadang-kala persoalan itu tidak terbatas dek akal pula. Saya percaya semua orang juga seperti ini. Saya tidak ketemukan jawapan. Jadi saya simpulkan ia adalah antara fitrah manusia mungkin. Boleh kah begitu? :)

Saya sendiri setiap hari juga mengalami hal yang sama. Persoalan-persoalan mengenai kehidupan, hidup dan mati, jodoh, rumahtangga, perkahwinan, anak, aset, masa depan, dosa dan pahala. 

Baiklah. Pertama sekali persoalan mengenai mati. Kedengaran ngeri dan sedikit menggerunkan bukan? Saya juga rasa begitu. Timbul rasa takut didalam diri setiap kali memikirkan soal mati. Bagaimana agaknya keadaan saya di saat-saat akhir saya menghembuskan nafas? adakah sewaktu itu saya dalam keadaan yang sempurna sifat atau sebaliknya? dan dimanakah tempatnya? dan apakah sebabnya? adakah saya mati disebabkan kemalangan? atau mungkin dibunuh dengan kejam? atau mungkin diseksa sehingga mati? atau mungkin bunuh diri kah? dan siapa yang berada disisi saya ketika itu? adakah mereka-mereka yang saya sayang ada bersama? apakah mereka sedih atau gembira dengan ketiadaan saya? dan dimanakah nanti mayat saya dikebumikan? Ya Allah. walaupun saat kematian itu satu rahsia yang Tuhan simpan, ia tetap sesuatu yang membuat hati saya sebak memikirkannya. timbul pelbagai perasaan ynag bercampur-baur yang mana saya sendiri tidak mampu huraikan bagaimana rasanya. melihat jauh di dalam diri ini yang penuh dengan elemen jahat, saya risau memikirkan bagaimana nyawa saya ditarik oleh malaikat satu hari nanti. :( sesungguhnya kalau lah Tuhan anugerahkan saya kelebihan supaya boleh mengetahui tarikh mati sendiri, maka saya boleh memperbetulkan segala kekurangan sebelum pulang ke rahmatullah.

Seterusnya persoalan mengenai jodoh. Disebabkan saya masih bujang, jadi saya memang selalu fikirkan mengenai ini. Awak yang sudah berkahwin saya ucapkan tahniah okey. :) Siapa agaknya lelaki yang dijodohkan dengan saya? Bagaimana peribadi beliau? dan adakah dia seorang lelaki yang berjaya dalam hidup atau sebaliknya? adakah kami akan bersatu atas dasar cinta atau bukan? adakah dia mencintai saya sepenuh hati dan bukan sekadar untuk bermain dengan perasaan? dan siapa yang akan menjadi wali di hari pernikahan saya nanti? dan siapa yang akan ada di majlis itu untuk bersama-sama meraikan hari bersejarah saya? adakah nanti saya akan gembira dijodohkan dengan beliau? dan mungkin sampai bila rumah tangga kami akan bertahan? atau mungkin akan kekal untuk selamanya ke akhir hayat? akan bahagiakah kami? adakah hubungan kami akan direstui oleh semua pihak? dan pada umur berapakah saya menamatkan zaman bujang? dan yang paling penting sekali, sempatkah saya merasa pengalaman itu sebelum mati agaknya? Sebenarnya perkahwinan bukan atas dasar cinta semata. tetapi ia lebih kearah tanggungjawab bukan? setuju? Tetapi bercinta sambil bertanggungjawab adalah satu perkara yang sangat menyeronokkan bukan? :) Bercinta dan berkahwin, berkahwin dan bercinta. oh sungguh hebat! :)))))))))))

Seterusnya persoalan mengenai anak. Adakah saya dan suami akan dikurniakan anak sendiri nanti? berapa ramai? bagaimana akhlak mereka agaknya bila sudah besar? adakah hubungan kami sebagai ibubapa dan anak-anak itu nanti akan berjalan lancar atau sebaliknya? adakah saya mampu mendidik dan membesarkan mereka? saya mempunyai latar belakang keluarga yang begitu kompleks dan kronik antara saya dan ibubapa sendiri. Jadi adakah sejarah itu akan berulang diantara saya dan anak-anak nanti? adakah saya mampu menjadi ibu yang baik dan bertanggungjawab kepada mereka? mampukah saya dan suami menyara dan menampung anak-anak? mampukah saya dan suami tidak membuat anak-anak berasa kekurangan dari segi apapun, harta, kebajikan, pendidikan, agama, makan minum, sosial, kegembiraan?

Jadi itu cuma antara persoalan-persoalan yang saya dan yang awak selalu fikirkan. Sebenarnya banyak lagi persoalan-persoalan yang lain tetapi cukuplah setakat ini saya kongsikan bersama awak. Kalau saya masukkan sekali persolan ynag tidak masuk akal didalam entri ini awak akan kata saya ini merepek nanti. haha. Saya memang selalu tertanya-tanya mengenai kebanyakan hal yang tidak masuk akal. Mungkin lain kali jika mood ada, saya akan berkongsi dengan awak. Yang pasti bukan waktu terdekat ini. Saya agak sibuk dengan rutin harian yaNg tidak pernah ada penghujungnya.

Kadang-kadang macam mengada-ngada pun ada bila fikirkan semua ini bukan? hehe.

SAYA TAK MENGADA OKEY!!!

SAYA COOL:)


DUA DARI KIRI ITU SAYA. POSE WITH KAWAN:)

1 comment:

..seputih salju said...

sekadar perkongsian. kalau kita nak merasa kebahagiaan pada hari ini dan masa depan, bentukkan persoalan2 y difikirkan dengan jawapan2 yang baik n membahagiakan. insyaallah jika kita fikir positive dan baik maka akan berlakulah yang baik dan positive. =)

think +ve..